Udland

Flere personer anholdt for nedskydning af fly

I første omgang nægtede Iran at være skyld i nedskydningen af det ukrainske passagerfly, der skete tidlig morgen onsdag 8. januar.

De iranske myndigheder har anholdt flere personer for deres rolle i nedskydningen af et fly fra Ukraine International Airlines, som i onsdags kostede 176 mennesker livet.

Det oplyser Gholamhossein Esmaili, der er talsmand for Irans retsvæsen, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Den iranske regering er ansvarlig overfor både iranere og internationale passagerer, der døde i flystyrtet

Hassan Rouhani, Irans præsident

En utilgivelig fejl

Flyet blev skudt ned ved en fejl af iranske styrker og styrtede ned tæt på Irans hovedstad, Teheran, kort efter takeoff.

Irans præsident, Hassan Rouhani, har en lille uge efter flystyrtet kaldt fejlen for både "utilgivelig" og "smertefuld".

- Den iranske regering er ansvarlig overfor både iranere og internationale passagerer, der døde i flystyrtet, siger Rouhani.

Han tilføjer, at hændelsen skal efterforskes grundigt, og at de ansvarlige vil blive straffet.

- Ansvaret tilhører mere end én person, siger præsidenten ifølge nyhedsbureauet AP.

Præsidenten ønsker at oprette en særlig domstol bestående af juridiske eksperter for at nå til bunds i sagen, lyder det. Sagen er ekstraordinær og "hele verden vil følge med", siger Hassan Rouhani.

Det ukrainske fly blev ramt af de dødbringende iranske missiler i 2,5 kilometers højde og styrtede ned mellem byerne Parand og Shahriar.

TV 2s korrespondent Simi Jan siger, at dagens udmelding fra de iranske myndigheder skal ses som "et klart signal" til verdenssamfundet om, at man tager sagen alvorligt.

- Det iranske regime vil vise, at de, der har været ansvarlige for den forfærdelige tragedie, skal stå til regnskab for ulykken, siger Simi Jan.

Indrømmede fejl efter pres

I første omgang nægtede Iran pure at være skyld i nedskydningen af passagerflyet. De iranske myndigheder påstod, at det nedstyrtede fly skyldtes en teknisk fejl.

USA's præsident, Donald Trump, såede tvivl om udsagnet, og flyeksperter til stede i Iran mente, at flyet måtte være skudt ned.

USA's præsident, Donald Trump, kalder flystyrt, der kostede 176 livet i Iran "mistænkeligt".

Det var dog først lørdag, tre døgn efter flystyrtet, at Iran officielt gik til bekendelse.

Her indrømmede myndighederne, at flyet fra Ukraine International Airlines "utilsigtet" var blevet skudt ned efter at være fløjet tæt på et "følsomt militært område" tilhørende Irans Revolutionsgarde.

Iran nægtede desuden at udlevere flyets sorte bokse, som bruges til at opklare årsagen til flyulykker. Men efter et internationalt pres ændrede landet holdning.

Tilbundsgående undersøgelse

Alle 176 personer ombord på det ukrainske fly omkom. Der var ni besætningsmedlemmer og 167 passagerer ombord.

Der var hovedsageligt tale om personer fra Iran og Canada, men 17 svenskere var også blandt ofrene.

Både Canadas premierminister, Justin Trudeau, og den svenske statsminister, Stefan Lövfen, har bebudet, at der skal være fuld åbenhed i forbindelse med undersøgelsen af den tragiske hændelse.

- Vi blev enige om, at behovet er øget for en hurtig, fuldstændig og transparent undersøgelse, sagde Stefan Lövfen to dage efter flystyrtet.

Det har tidligere fremgået af artiklen, at der var 30 anholdte for deres rolle i nedskydningen af flyet. Det er ikke tilfældet, og artiklen er nu rettet.