Udland

Filmede flystyrtet i Iran - nu er han blevet anholdt

Flere personer er tirsdag blevet anholdt for deres rolle i nedskydningen af det ukrainske fly.

Personen, der filmede det skæbnesvangre øjeblik, hvor et missil ramte et ukrainsk passagerfly, er blevet anholdt af Irans Revolutionsgarde.

Det skriver det iranske nyhedsbureau FARS ifølge Reuters.

Netop revolutionsgarden har taget ansvaret for "utilsigtet" at have affyret et eller flere missiler, der ramte passagerflyet.

Præsident påtager sig ansvaret

Irans præsident Hassan Rouhani siger, at han kræver en grundig undersøgelse af, hvad der præcis skete, da flyet onsdag i sidste uge ved en fejl blev skudt ned af iransk militær.

Han tilføjer, at fejlen er "utilgivelig", og at alle ansvarlige vil blive straffet. Han siger også, at der ikke kun kan være tale om én ansvarlig.

Samtidig påtager præsidenten sig ansvaret.

- Den iranske regering er ansvarlig over for både iranere og internationale passagerer, der døde i flystyrtet, siger Rouhani.

176 personer mistede livet, da et fly fra Ukraine International Airlines blev skudt ned kort efter afgang fra en lufthavn ved Irans hovedstad, Teheran.

En talsmand for Irans retsvæsen, Gholamhossein Esmaili, siger tirsdag, at flere personer er blevet anholdt for deres rolle i nedskydningen.

Han oplyser ikke, hvor mange det drejer sig om, og hvorfor de er anholdt.

Vil oprette særlig domstol

Præsident Rouhani vil oprette en særlig domstol for at nå til bunds i sagen.

- Retsvæsenet bliver nødt til at oprette en særlig domstol med højtstående dommere og adskillige eksperter. Hele verden kommer til at holde øje med os, lyder det fra den iranske præsident.

Lørdag erkendte Irans militær, at det kom til at skyde flyet ned ved en fejl

- Det er et godt første skridt, at de iranske styrker har indrømmet deres fejl. Vi bliver nødt til at forsikre folket om, at det ikke vil ske igen, siger Rouhani.

Iran skød det ukrainske fly ned med et missil, få timer efter at militæret havde angrebet to luftbaser i Irak. Blandt baserne var Al Asad-luftbasen, hvor der blandt andet befandt sig amerikanske og danske soldater.

Det iranske angreb var et svar på, at USA forinden havde dræbt den magtfulde iranske militærleder Qassem Soleimani.