Udland

‘En bombe’ i valgkampen - Warren og Sanders i bemærkelsesværdig konflikt

Strid mellem de to mest venstreorienterede demokratiske præsidentkandidater, selvom de havde aftalt at støtte hinanden.

De to amerikanske politikere Bernie Sanders og Elizabeth Warren, som begge gerne vil være det demokratiske partis præsidentkandidat, er havnet i en bemærkelsesværdig konflikt.

Ifølge Elizabeth Warren har Bernie Sanders fortalt hende ansigt til ansigt, at en kvinde aldrig kan blive præsident i USA.

Bernie Sanders afviser til gengæld, at han skulle have sagt noget i den retning.

Dermed er der slået skår i alliancen mellem de to mest venstreorienterede demokratiske kandidater.

Indtil nu har de ellers undladt at angribe hinanden og har i stedet angrebet de mere midtsøgende demokratiske kandidater som Joe Biden og Pete Buttigieg.

- Det er en bombe, fordi våbenhvilen mellem de to er blevet brudt. Det er et problem for venstrefløjen, for i tilhængernes øjne er det nærmest en sexistisk bemærkning. De amerikanske medier kaster sig over det, netop fordi det er Bernie Sanders. Havde det været Donald Trump, der havde sagt det, havde det ikke vakt den store opsigt, siger TV 2s USA-analytiker, Mirco Reimer-Elster.

Et privat møde

Striden handler om et privat møde, som de to gamle venner havde i december 2018. Begge overvejede at forsøge at blive præsident, men ingen af dem havde på det tidspunkt meldt ud, at de faktisk ville stille op.

Jeg mente, at en kvinde kunne vinde. Han var uenig.

Elizabeth Warren om sit møde med Bernie Sanders

Mødet blev holdt under fire øjne, og det er først nu, den indbyrdes uenighed er bragt offentligt frem af tv-stationen CNN, der har talt med kilder i Elizabeth Warrens kampagnestab.

Elizabeth Warren selv bekræftede først mandag, at kilderne i hendes kampagnestab talte sandt:

- Jeg mente, at en kvinde kunne vinde (præsidentvalget, red.). Han var uenig, udtalte Elizabeth Warren.

Det afviser Bernie Sanders fuldstændigt. Han siger, at Warrens kampagnestab "lyver" om sagen, skriver New York Times.

- Om jeg tror, at en kvinde kan vinde i 2020? Ja, selvfølgelig! Glem ikke, at Hillary Clinton slog Donald Trump med tre millioner stemmer i 2016, sagde Bernie Sanders i en udtalelse mandag.

Han siger selv, at hans bemærkning dengang blot var ment som en advarsel:

- Jeg fortalte hende, at Donald Trump var en sexist, en racist og en løgner, der ville bruge hvad som helst som et våben.

Indgik en aftale

Det oprindelige resultat af det private møde mellem de to venstreorienterede senatorer var, at de blev enige om, at de ikke ville modarbejde hinanden, selvom de begge stillede op.

Det har de overholdt - indtil nu.

- Tanken har været, at ingen af dem er stærke nok alene. Men at de sammen kan skaffe delegerede nok til at få et flertal for én af dem. De appellerer til forskellige vælgergrupper, Sanders til minoriteterne og Warren til de højtuddannede. Og det er ikke nødvendigvis sådan, at den ene vil samle den andens stemmer op, hvis den anden kandidat trak sig, forklarer Mirco Reimer-Elster.

Lækkede papirer

Nu, hvor de første primærvalg nærmer sig, er sammenholdet mellem de to kandidater - og i sidste ende indædte konkurrenter - sat under pres.

Lækkede papirer fra Bernie Sanders’ kampagnestab har vakt opsigt ved deres beskrivelse af Elizabeth Warrens tilhængere:

- De mennesker, der støtter hende, er højtuddannede, ganske velstående personer, der under alle omstændigheder stemmer på Det Demokratiske Parti. Hun bringer ikke nye vælgergrupper til partiet, lyder beskrivelsen, som netmediet Politico har offentliggjort.

Beskrivelsen har gjort Elizabeth Warren rasende.

- Sanders sender sine frivillige ud for at svine mig til, lyder hendes kommentar.

Perspektiv

Ny duel mellem kandidaterne

Tirsdag aften (amerikansk tid) er der debat mellem de seks vigtigste demokratiske kandidater i Iowa, hvor det første slag mellem kandidaterne skal stå 3. februar. De fire andre kandidater er tidligere vicepræsident Joe Biden, borgmester Pete Buttigieg, senator Amy Klobuchar og milliardæren Tom Steyer.

Et gennemsnit af meningsmålingerne viser, at der er tæt løb i Iowa mellem Sanders, Biden og Buttigieg, der alle står til lidt over 20 procent af stemmerne. Resultatet i Iowa er vigtigt, netop fordi det er det første og kan give en kandidat vind i sejlene i de næste primærvalg.

På landsplan viser meningsmålinger i gennemsnit, at Biden fører (cirka 30 procent af stemmerne) foran Sanders (cirka 20 procent af stemmerne) og Warren (cirka 15 procent af stemmerne).

Striden skal holdes under kontrol

For begge kandidater er deres indbyrdes strid en balancegang. Den skal helst holdes under kontrol, så de kan koncentrere kræfterne om at besejre den førende, moderate kandidat Joe Biden.

Bernie Sanders har undskyldt ordlyden i de lækkede papirer med, at hans kampagnestab består af flere hundrede mennesker som "nogle gange siger noget, som de ikke burde".

Og Elizabeth Warren har forsøgt at nedtone betydningen af kandidaternes møde i 2018:

- Jeg har ingen interesse i at diskutere den private samtale yderligere, for Bernie og jeg har meget mere tilfælles end vores uenigheder om strategi, siger hun.

Ifølge Mirco Reimer-Elster er det klogt, at de lægger en dæmper på uenighederne:

- For Warren er det en balancegang, hvor hårdt hun skal gå til Sanders i denne sag. Hun skal jo helst kunne samle nogle af hans vælgere op bagefter. Den hemmelige vinder i hele denne sag er Joe Biden. Han behøver ikke gøre andet end at tie stille i denne sag, siger Mirco Reimer-Elster.