Udland

Mindehøjtidelighed for Canadas dræbte - Vi kræver svar, siger Justin Trudeau

De fleste ofre for nedskydningen af passagerflyet i Iran havde tilknytning til Canada. Søndag samledes canadiere for at mindes de dræbte.

I Canada blev der søndag holdt mindehøjtideligheder for de mange canadiske statsborgere, der blev dræbt onsdag, da iransk militær ved en fejl skød et ukrainsk passagerfly ned over Teheran.

I Edmonton, hvor 13 af de dræbte boede, holdt premierminister Justin Trudeau en følelsespræget tale foran 2300 sørgende.

- Måske føler I jer ubærligt ensomme lige nu, men I er ikke alene. Hele landet står sammen med jer her til aften, i morgen og i de kommende år, sagde Trudeau til de grædende efterladte.

For Canada er onsdagens flynedskydning det største tab af menneskeliv ved en ulykke i mange år.

Der var i alt 176 passagerer og besætningsmedlemmer ombord på flyet, der var på vej fra Teheran til Ukraines hovedstad, Kiev.

57 af dem var canadiske statsborgere.

Men mange flere, nemlig 138, havde tæt forbindelse til Canada og var på vej dertil med flyskifte i Kiev, skriver avisen Toronto Star, der har skrevet profiler af næsten alle de dræbte med canadisk tilknytning.

- Denne tragedie burde aldrig være sket, og jeg forsikrer jer om, at I har min fulde støtte i denne ekstraordinært svære tid. I motiverer os til at jagte retfærdighed og ansvarlighed på jeres vegne. Vi vil ikke hvile, før vi har fået nogle svar, sagde Justin Trudeau til de efterladte.

Sørgende forsamlet til mindehøjtidelighed i Edmonton.

I sin tale nævnte han et par af de dræbte, blandt andre en tiårig dreng, der var et af de 12 børn med tilknytning til Canada, der blev dræbt onsdag:

- Han var helt sikker på, at han en dag ville blive premierminister her i dette land, som han elskede så højt, sagde den tydeligt berørte premierminister.

"Han skal nok komme hjem"

Medlemmer af det iranske samfund i Edmonton, der var samlet omkring University of Alberta, talte også selv ved mindehøjtideligheden.

- Jeg er stadig i chok. Jeg kan ikke tro det. Jeg tænker hele tiden: "Han skal nok komme hjem", fortalte Vihid Rezania om sin gode ven, universitetsprofessoren Pedram Mousavi, der blev dræbt sammen med sin kone og deres to døtre.

En anden iransk-canadier, Fati Mortazavi, hvis bedste ven blev dræbt i ulykken, fortalte, hvor meget den store nationale opbakning havde betydet for ham:

- Det er sådan en trøst for os. Når bare vi ved, at der er nogen, der bekymrer sig om disse mennesker. Det er vigtigt for os, sagde han.