Udland

Jeopardy-spørgsmål puster til konflikt mellem Israel og Palæstina

Fødselskirken i Betlehem, hvor Jesus menes at være født. Ahmad Gharabli / Scanpix Denmark

Jesu fødested har skabt splid i den amerikanske udgave af 'Jeopardy'.

Det amerikanske tv-program 'Jeopardy' er kommet i modvind efter et kontroversielt svar på et spørgsmål i fredagens udgave af det populære quizshow.

I kategorien "Hvor er kirken placeret?" var ledetrådene til spørgsmålet til 200 dollar følgende:

- Fødselskirken. Bygget i år 300.

Svaret fra Katie Neele, den kvindelige deltager, var "Palæstina", men det blev ikke godkendt af 'Jeopardy'-værten, Alex Trebek.

Derimod fik Jack McGuire, den mandlige modstander, 200 dollar ved at svare "Israel" på spørgsmålet.

Omstridt land

Afgørelsen har pustet til ilden i den mangeårige konflikt mellem Israel og Palæstina.

Fødselskirken, der er stedet, hvor Jesus menes at være født, ligger i Betlehem på den besatte Vestbred, der er internationalt anerkendt som værende en del af Palæstina.

Siden Oslo-aftalen fra 1993 har Betlehem og dele af Vestbredden været under palæstinensisk selvstyre, og Fødselskirken har siden 2012 figureret som en del af Palæstina på FN's verdenskulturarvsliste.

Palæstina er dog ikke formelt anerkendt som nation af USA, men de amerikanske myndigheder betragter Betlehem som værende en del af det palæstinensiske territorium.

Uacceptabelt svar

Svaret i 'Jeopardy' møder kritik på de sociale medier - blandt andet fra den palæstinensiske forfatter Omar Baddar, der på Twitter kalder episoden for "uacceptabel".

- Betlehem er en del af Palæstina, som Israel ulovligt har besat... 'Jeopardy' skylder en undskyldning, lyder det blandt andet.

Til mediet Al Jazeera tilføjer Omar Baddar, at episoden er "utilgivelig", og at den "ikke vil blive glemt".

Vandt trods udfordringer

Til den britiske avis The Independent siger Miqdaad Versi, der er en del af det muslimske råd i Storbritannien, at 'Jeopardys' beslutning er "meget skidt".

- Betlehem tilhører Palæstina, ikke Israel. Det er ikke svært at forstå, siger Miqdaad Versi.

Producenterne bag 'Jeopardy' har ikke kommenteret episoden.

Den kvindelige deltager, Katie Neele, endte i øvrigt som vinder af fredagens program - på trods af forvirringen med det ene spørgsmål.