Udland

Her er de fem kandidater til at tage over efter Corbyn

Keir Starmer (tv) er favorit til at tage over efter Jeremy Corbyn som partileder. Ben Stansall / Ritzau Scanpix

Især én kandidat spås gode chancer for at overtage formandsposten i Labour. Læs mere om alle fem kandidater nederst i artiklen.

I Storbritannien er fem kandidater nu klar til at dyste om partilederposten i oppositionspartiet Labour.

Mandag var sidste frist for at blive nomineret til posten - og her var der fem kandidater, der havde nok opbakning i partiet til at komme med i det videre udskilningsløb.

De fem kandidater er Keir Starmer, Rebecca Long Bailey, Lisa Nandy, Jess Phillips og Emily Thornberry.

Starmer er favorit

Lige nu er den tidligere Brexit-ordfører Keir Starmer bookmakernes favorit til at afløse Jeremy Corbyn som partileder.

En meningsmåling fra Sky News i starten af januar viste, at 31 procent af de adspurgte Labour-medlemmer foretrækker Keir Starmer som ny leder.

Lyn-analyse

Sir Keir Starmers fordel er, at han er respekteret, og så er han kendt for at være skarp, grundig og detaljeorienteret. Han er populær blandt Labours parlamentsmedlemmer, og har fået opbakning fra Storbritanniens største fagforening, UNISON. Ulempen er, at han er mand og bor i London.

Rebecca Long-Baileys fordel er, at hun er kvinde og er vokset op og valgt i en kreds uden for London – og så har hun støtte fra den venstreorienterede græsrodsgruppe Momentum. Det kan tale mod Long-Bailey, at hun ikke er så kendt endnu. Måske kan hendes loyalitet over for Corbyn også blive et problem for hende.

En anden måling fra YouGov, der blev offentliggjort i avisen The Guardian omkring nytår, viste en opbakning på 61 procent til Starmer i en eventuelt afgørende afstemning mod en af de andre nominerede, Rebecca Long-Bailey.

Long-Bailey har opbakning fra partiets venstrefløj og fagforeningerne, mens Starmer betragtes som mere moderat.

Jeremy Corbyn og Labour led et stort nederlag ved parlamentsvalget i december til premierminister Boris Johnson og De Konservative.

Valgnederlaget fik Corbyn til at bebude, at han ville trække sig tilbage som Labours leder, når en efterfølger er valgt.

Den nye Labour-leder bliver offentliggjort 4. april.

Her er kandidaterne til at tage over efter Corbyn

 1. Keir Starmer

  Keir Starmer

  Keir Starmer var en kendt menneskerettighedsadvokat, før han blev medlem af parlamentet for Labour ved valget i 2015.

  Han er fortaler for en ny folkeafstemning om Storbritanniens EU-medlemskab og mere moderat end Corbyns venstreorienterede fløj. Det kan tale for ham efter Corbyns nederlag.

  Men Starmer er samtidig uddannet fra Oxford, medlem af den britiske middelklasse og endda slået til ridder som Sir Keir Starmer - og det er langt fra de arbejderklassestemmer, som Labour tabte ved valget i december.

 2. Rebecca Long-Bailey

  Rebecca Long-Bailey.

  Rebecca Long-Bailey er fra Manchester og har arbejdet som butiksassistent, før hun blev parlamentsmedlem i 2015. Hun er en del af Corbyns venstrefløj og vurderes derfor at have godt fat i de medlemmer, der skal stemme om partiets fremtidige formand.

  Rebecca Long-Bailey har flere gange vikarieret for Jeremy Corbyn og rygtedes på et tidspunkt som hans foretrukne arvtager.

  Rebecca Long-Bailey er i trediverne, kvinde og fra en valgkreds i Nordengland, hvor Labour oplevede et blodbad ved valget. Derfor mener flere, at hun netop er det, Labour har brug for.

  Omvendt er andre bekymrede for, om hun har den nødvendige erfaring.

 3. Emily Thornberry

  Emily Thornberry

  En anden oplagt kvindelig arvtager er Emily Thornberry, der har siddet i parlamentet for Labour siden 2005.

  Thornberry meldte sig under de røde faner som 17-årig efter en barndom som datter af en enlig mor og en opvækst i sociale boligbyggerier.

  Thornberry er en del af den venstreorienterede Corbyn-fløj i partiet og nyder derfor støtte fra mange Labour-medlemmer og fra mange af fagforeningerne.

  Men Emily Thornberry er også fortaler for et fortsat medlemskab af EU, og det kan blive et problem i forhold til at generobre de arbejderklassestemmer, som Labour tabte ved valget, hvor de konservative indtog en stribe Labour-højborge i Nordengland.

 4. Jess Phillips

  Jess Phillips

  Jess Phillips er en af Labours nye stjerner og har blandt andet skabt sig et navn ved at tale om ligestilling og vold mod kvinder.

  Selv om hun var fortaler for at forblive i EU, blev hun genvalgt med stort flertal i sin kreds i Birmingham Yardley, der ellers stemte nej til EU ved folkeafstemningen i 2016.

  Jess Phillips smed selv sit navn i hatten som en kommende leder af Labour i oktober, da hun blev spurgt af The Independent.

 5. Lisa Nandy

  Lisa Nandy.

  Det 40-årige parlamentsmedlem Lisa Nandy arbejdede med velgørenhed, før hun gik ind i politik i 2010.

  Hun var en af flere Labour-ordførere, der trak sig efter folkeafstemningen om Brexit i 2016.

  Lisa Nandy er blevet kendt for sin støtte til de mindre byer og har udtalt, at partiet er nødt til at appellere til vælgerne uden for de store byer, hvis det skal vinde ved det næste valg.