Udland

Ekssoldat tilstår drab på ung journalist i Slovakiet

Miroslav Marcek har tilstået at have dræbt den unge journalist. Vladimir Simicek / Ritzau Scanpix

Drabet udløste i 2018 de største demonstrationer siden kommunismens fald.

En af fire mistænkte i en retssag i Slovakiet om drabet på den fremtrædende undersøgende journalist Jan Kuciak erkendte sig mandag overraskende skyldig i et dramatisk vidneudsagn.

Jeg bankede på døren. Hr. Kuciak åbnede, og jeg skød ham i brystet

Miroslav Marcek i retten

Men den hovedmistænkte i sagen, der har rystet landet - den slovakiske forretningsmand Marian Kocner - erklærer sig ikke-skyldig i at have givet ordre til drabet på journalisten, som efterforskede hans forretninger og skatteforhold.

Kuciak og hans forlovede blev fundet skudt og dræbt i deres hjem nær Bratislava i februar 2018.

Drabene førte til massedemonstrationer mod kriminalitet og korruption i landets politiske elite. Og de udløste en politisk krise, som medvirkede til regeringskrise og indsættelse af ny premierminister.

- Jeg skød ham i brystet

Den tidligere professionelle soldat Miroslav Marcek har nu tilstået, at han var den ene af to bevæbnede mænd, som trængte ind i Kuciak og hans forlovedes hjem og dræbte parret.

Han har ellers tidligere nægtet at stå bag drabet.

- Jeg er skyldig, sagde den 37-årige Marcek til nævningene ved retssagen ved en særdomstol i byen Pezinok, som ligger omkring 20 kilometer fra hovedstaden Bratislava.

- Jeg bankede på døren. Hr. Kuciak åbnede, og jeg skød ham i brystet. Desværre så jeg, at der var endnu en person derinde. Hun løb ud i køkkenet, og jeg skød hende der, sagde Marcek.

Det fremgik ikke af hans vidneudsagn, hvorfor han dræbte parret.

Ján Kuciak og Martina Kušnírová var netop flyttet sammen i deres eget hus.

Mellemmand allerede dømt

Sidste måned blev en mand, Zoltan Andrusko, idømt 15 års fængsel for at være mellemmand ved planlægningen af drabet. Hans straf er nedsat, mod at han vidner i sagen.

Andrusko skal ifølge myndighederne have været mellemmand og have hyret Marcek og dennes fætter, Tomas Szabo, til at udføre drabet.

Det skulle være sket efter anmodning fra vennen Alena Zsuzsova, som ifølge anklagemyndigheden handlede på vegne af den hovedmistænkte forretningsmand Marian Kocner.

Premierminister trak sig

Drabet udløste i 2018 de største demonstrationer i Slovakiet siden kommunismens fald.

Sagen banede vej for et valg, som i marts sidste år sikrede den liberale antikorruptionsaktivist Zuzana Caputová præsidentposten.

Robert Fico, som var Slovakiets premierminister fra 2006 til 2017, trak sig efter massivt pres fra oppositionen. Protesterne gik på, at sagen om drabet på den undersøgende journalist var blevet håndteret dårligt.

Organiserede kriminelle - herunder mafiaen - har slået mindst 30 graverjournalister ihjel siden 2016, viste en rapport fra Journalister Uden Grænser (RSF) nogle måneder efter drabet på Kuciak.