Udland

Dronning Elizabeth accepterer Harry og Meghans ønske om tilbagetrukken rolle

Kongefamilien er indstillet på at støtte Harry og Meghan "i deres ønsker om at skabe et nyt liv", udtaler dronning Elizabeth.

Dronning Elizabeth II accepterer nu Prins Harry og Meghans ønske om en mere tilbagetrukken rolle i det britiske kongehus, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Det udtaler den britiske monark efter et krisemøde i den royale familie, som har ført til "meget konstruktive diskussioner om fremtiden for mit barnebarn og hans familie".

Den 93-årige dronning skriver, at kongefamilien er fuldstændigt indstillet på at støtte "Harry og Meghan i deres ønsker om at skabe et nyt liv".

- Selv om vi ville have foretrukket, at de forblev fuldtidsarbejdende medlemmer af den royale familie, så forstår og respekterer vi deres ønsker om at leve et mere uafhængigt liv som familie, mens de forbliver en værdsat del af af min familie, lyder det i en udtalelse.

Dronningen afholdt mødet på godset Sandringham i det østlige England, hvor prins Harry deltog sammen med sin far, prins Charles, og bror, prins William. Hertuginde Meghan, der i øjeblikket opholder sig i Canada, var med på et telefonopkald.

Ønsker et mere uafhængigt liv

Det britiske kongehus har accepteret en prøveperiode, hvor Harry og Meghan som ønsket opholder sig i skiftevis Storbritannien og Canada. Parret har ad flere omgange afholdt længere ferieophold i Canada, hvor hertuginde Meghan tidligere har boet.

Det oplyses videre, at det inden for de kommende dage vil blive offentliggjort, hvordan parret i fremtiden endeligt vil fordele sin tid.

Lyn-analyse

Det er en pragmatisk løsning, dronningen har fundet. De unge får det, som de vil have det. Dronning Elizabeth håber dermed at bremse balladen i den britiske presse og samtidig skabe ro om familien igen, mens de to udbrydere bliver ekspederet videre til Canada. Detaljerne om det nye arrangement udarbejdes i den kommende tid. Men indtil videre så overlevede Huset Windsor også denne gang.

Krisen er blevet udløst af sidste uges overraskende udmelding fra prins Harry og hertuginde Meghan.

De oplyste, at de tager et skridt tilbage i forhold til deres kongelige forpligtelser og søger et mere uafhængigt liv. Blandt andet vil parret arbejde på at blive økonomisk uafhængige.

I retssag mod pressen

Det er ikke første gang på det seneste, at prins Harry og hertuginde Meghan har skabt overskrifter.

I efteråret lagde de sag an mod flere medier for at stikke næsen i deres privatliv. Blandt andet beskyldte parret The Sun og Daily Mirror for ulovlig aflytning af telefonsvarerbeskeder.

Et pres fra medierne, som også adresseres i dokumentaren 'Harry og Meghan - vores afrikanske rejse'.

Her fortæller en tydelig berørt hertuginde Meghan blandt andet, hvordan det har været en kamp at skulle håndtere den nærgående tabloidpresse, mens hun gennemgik en meget sårbar tid som gravid, nygift og nybagt mor.

- Jeg kender ingen i verden, der ville tænke, at det er okay, siger hun i dokumentaren om pressens behandling af dem.

Prins Harry friede til den amerikanske skuespiller Meghan Markle i 2017, efter de havde kendt hinanden i cirka et halvt år. Efterfølgende blev de gift i maj 2018, og efter et års tid kom deres søn, Archie, til verden.