Udland

Ukrainsk efterforsker: - Piloterne døde øjeblikkeligt

Allerede kort efter nedskydningen af det ukrainske passagerfly i Teheran havde efterforskerne et klart billede af, hvad der var sket.

De 176 ombordværende på det ukrainske passagerfly var prisgivne, da flyet blev ramt af iranske missiler kort efter at være lettet fra lufthavnen i Teheran onsdag.

Det konkluderer Ukraines chefefterforsker, Oleksiy Danilov, overfor BBC efter at have analyseret vragstumper og området, hvor det fire år gamle Boeing 737-800 NG fly styrtede til jorden.

Iran gik meget hurtigt i gang med at rydde op efter det fatale flystyrt, men ukrainske efterforskere nåede at danne sig et billede af hændelsesforløbet.

- Flyet blev ramt lige under cockpittet. Det forklarer samtidig, hvorfor vi intet hørte fra piloterne, for de døde øjeblikkeligt, siger Oleksiy Danilov.

Meget erfarne piloter

Flyets førstepilot var Volodymyr Gaponenko med 11.000 flyvetimer på sit cv, mens andenpiloten Oleksiy Naumkim havde 12.000, og begge beskrives som meget erfarne og kompetente i forhold til Teheran lufthavns udfordringer.

Flyet var nået op 2,5 kilometers højde, da de iranske missiler ramte det med dødbringende kraft. Det så derefter ud til kortvarigt at ændre kurs, inden det tabte højde og ramte ned mellem byerne Parand og Shahriar.

Pårørende til de ni ukrainske besætningsmedlemmer holdt en mindehøjtidelighed tidligere på ugen. 176 blev dræbt.

- Når man pludselig mister enhver kontakt med et fly i 8000 fods højde, er der som regel noget usædvanligt galt, siger Michael Goldfarb fra den amerikanske luftfartsadministration ifølge CNN.

Allerede få timer efter flyet styrtede ned, ankom et hold ukrainske efterforskere, som skulle forsøge at finde årsagen til styrtet. Og selvom den officielle forklaring fra Iran i første omgang lød på, at der måtte ligge mekaniske fejl til grund for tragedien, dannede der sig hurtigt et andet billede mellem alle vragdelene.

- Man kunne se på nogle huller i flyets chassis, at der måtte være tale om en eksplosion, og vi forstod hurtigt sammenhængen. Vi kunne dog ikke gå ud med vores analyse umiddelbart, men det stod hurtigt klart for iranerne, at de ikke havde andet valg end at indrømme, hvad der faktisk var sket, siger Danilov.

Nogle af de mistænkelige huller i flyvraget, som fik efterforskere til at sende en mistanke i retning af et missilangreb på UIA P 752.

Iran gik dog først officielt til bekendelse lørdag morgen, da man indrømmede at UIA P752 "utilsigtet" var blevet skudt ned efter at være fløjet tæt på et "følsomt militært område" tilhørende Irans Revolutionsgarde.