Udland

Udbrud i filippinsk vulkan lukker senat og lufthavn: Giftig aske er nået til hovedstad

Alle, der opholder sig i området omkring vulkanen Taal, opfordres til at søge væk omgående.

Filippinske myndigheder har søndag eftermiddag hævet alarmberedskabet fra niveau tre til fire, efter vulkanen Taal, som ligger i en sø 60 kilometer syd for hovedstaden Manila, er gået i udbrud.

Niveau fire indikerer, at der er overhængende fare et voldsomt udbrud.

Det oplyser det filippinske institut for Vulkanologi og Seismologi på Twitter. De udsendte første varsel om unormal aktivitet i vulkanen tidligt søndag morgen lokal tid.

Her ses tydeligt den kilometerhøje sky, som vulkanen sender op.

Det sker, efter aktiviteten i vulkanens krater er eskaleret, så den udsender damp og aske i en højde på omkring 10-15 kilometer. Det lokale sundhedsministerium melder også om et tungt askefald, som strækker sig helt til Manila.

Hvis man kommer i kontakt med asken, kan det give en lang række sundhedsproblemer. Derfor opfordres folk til at blive indendøre.

Op mod 8000 beboere er i fare og evakueres. Myndighederne opfordrer offentligheden til at forlade de nærliggende landsbyer, da udviklingen i vulkanen har skabt flere mindre jordskælv.

Der kan opstå såkaldte vulkanske tsunamier i en radius af 14 kilometer fra Taal-vulkanen, da den er omringet af vand.

Lufthavn holder flyene på jorden

Myndigheder hæver alarmberedskabet på grund af mindre eksplosioner i vulkanen samt den aske, der bliver skudt op af den.

- Der bevæger sig magma op fra bunden. Hvis det fortsætter med at bevæge sig opad, så kan der opstå et magmatisk udbrud, som er langt mere farligt, siger Renato Soldium fra instituttet for Vulkanologi og Seismologi til CNN.

Hvis det sker, hæves alarmberedskabet til fem, som er det højeste. Magma er den gloende varme og flydende stenmasse, som dannes under jorden.

Myndighederne i Manilas internationale lufthavn holder i øjeblikket alle fly på jorden. Passagerer rådes til at koordinere med deres flyselskaber for opdateringer om situationen. Landets senat, der sidder i Manila, er også blevet suspenderet mandag eftermiddag grundet askefaldet.

I den nærliggende landsby Tagaytay bliver folk evakueret.

På nuværende tidspunkt er der ingen meldinger om tilskadekomne. Der er foreløbig heller ingen meldinger om strandede personer på de berørte øer i nærheden af vulkanen. Det oplyser nyhedsbureauet AP.

Indikationer for stort udbrud

Rikke Pedersen, der er vulkanolog på Nordisk Vulkanogisk Center i Island, forklarer, at der er flere indikationer på, at et stort udbrud kan være på vej.

- De høje askeskyer og de mindre eksplosioner i vulkanen er tegn på, det er et stort udbrud. Men alt er på nuværende tidspunkt meget uvist. Erfaringer viser, det kan vare op til flere uger med eksplosioner fra vulkanen, siger Rikke Pedersen til TV 2.

Beboere beskytter sig mod askefald, som stiger op fra vulkanen i baggrunden.

Vulkanen Taal er en kompliceret vulkan, der har et ekstremt stort krater på omkring 25 kilometer i diameter, der danner hele søen, som vulkanen ligger i.

- Tidligere har Taal givet ekstremt voldsomme udbrud, som har nået hele vejen til Manila. En del af hovedstaden er faktisk bygget på udbrudsprodukter fra Taal-vulkanen. Derfor er de selvfølgelig bekymrede for endnu et mega-udbrud, fortæller Rikke Pedersen.

Vulkanen Taal er Filippinernes næstmest aktive vulkan med over 30 registrerede udbrud. Det seneste udbrud skete tilbage i 1977.