Udland

Livstegn dukker op igen i asken fra australske skovbrande

Planter vokser frem, efter skovebrande har hærget området. Kennedy News / Murray Lowe / Kennedy News / Murray Lowe

Der har altid været skovbrande, og derfor har naturen langsomt tilpasset sig dem, siger ekspert.

De voldsomme skovbrande i Australien har ramt et areal, der er over dobbelt så stort som Danmark.

Mindst en milliard dyr og utallige træer, planter og andre levende organismer er blevet brændt og dræbt, siden brandene begyndte i september.

Men i nogle af de udbrændte områder vender livstegn tilbage.

Det opdagede den lokale fotograf Murray Lowe, da han tog ud for at undersøge, hvordan skovbrandene havde påvirket vegetationen i nærheden af hans hjem i Kulnura ved Central Coast, 70 kilometer nord for Sydney.

Farverige planter og blomster dukkede op af den gråsorte jord og skød frem på forkullede træer.

Murray Lowe fotograferede, hvad han så, og siden er billederne blevet delt, liket og kommenteret tusinder af gange på Facebook.

Ventured out into the fire grounds today to capture some images of how the Aussie bush responds to fire, and the way it...

Posted by Murray Lowe on Monday, January 6, 2020

Facebook-brugere skriver, at naturen er "fantastisk”, ”smuk" og "mirakuløs".

Derfor kan de gro

Men hvordan kan det være, at planter og blomster vokser op så kort tid efter skovbrandene?

- Der er en masse frø i jorden, som ikke kan spire, fordi der ikke er sollys og vand nok, men så snart der har været en skovbrand, er der gode betingelser for, at de små plantefrø kan gro på grund af sollys og næringsstofferne i asken, forklarer Christian Andreasen, lektor i planteproduktion og plantebeskyttelse på Københavns Universitet.

En blomst vokser frem på et træ, der er sort efter en skovbrand.

Skovbrande har altid eksisteret, og derfor har naturen langsomt tilpasset sig fænomenet.

- På eukalyptustræer er det for eksempel kun barken, der bliver brændt. Stammen forbliver intakt, siger Christian Andreasen.

Men Australien står med en udfordring lige nu. Der er ikke nok nedbør.

- Klimaforandringer betyder, at der ikke kommer nok vand, som der skal til, for at træer og planter for alvor kan begynde at skyde op, siger Christian Andreasen og fortsætter:

- Det er simpelthen for tørt og varmt til, at naturen kan hele fuldstændigt. Men når regnen kommer, vil vi se, at plantelivet vender tilbage. For nogle arter vil det tage kort tid, for andre vil det tage længere tid.

Nogle arter vil måske uddø

Der er også en masse dyr, der er afhængige af, at vegetationen etableres igen, for at de kan overleve.

- Vombatter kan godt klare en brand. De graver sig ned og overlever på den måde. Men hvis der ikke er noget, de kan leve af efter branden, så dør de. Så den hurtige etablering af noget grønt er livsvigtig for dyrelivet – og her spiller vand en afgørende rolle, siger Christian Andreasen.

 Premierminister Scott Morrison holder en vombatunge, der er blevet reddet fra skovbrandene i Australien.

Derfor rejser omfanget af de seneste måneders brande en "bekymring for nogle arters overlevelse", siger Kimberley Simpson, som er ekspert i skovbrande ved University of Sheffield, til BBC.

Hun mener, at de høje temperaturer kombineret med den voldsomme tørke i mange dele af Australien sandsynligvis vil forårsage høj plantedødelighed.

- Nogle planter vil muligvis ikke komme sig.