Udland

Lars Ulrich hylder afdød musiker som 'trommernes gud'

Metallicas danske trommeslager fik tidligt i karrieren gode råd af Neil Peart.

Neil Peart var trommeslagernes trommeslager. Eller noget i den stil. I hvert fald en stor inspirationskilde for mange af sine yngre kolleger.

Det skriver Lars Ulrich, som er blandt de mange til at hylde den canadiske rockgruppe Rushs trommeslager, der gik bort tirsdag.

- Tak, Neil. For at inspirere mig og for al din hjælp og gode råd hen ad vejen. Især i de tidligere dage, da du tog dig tid til at tale med en grøn, dansk trommeslager om studieindspilninger, om grej og de muligheder, der lå forude, skriver Ulrich ifølge musikmagasinet Rolling Stone.

Neil Peart døde af en tumor i hjernen efter et langvarigt sygdomsforløb. Han blev 67 år gammel og døde i sit hjem i Santa Monica i Californien.

Metallica har sendt hilsner

Lars Ulrich og Neil Peart blev introduceret for hinanden via en fælles manager og pladeselskabet Mercury, som både havde Rush og fremstormende Metallica i stalden.

- At tale med Neil Peart var som at tale med gudernes gud, skriver Ulrich.

Metallica har da også på scenen sendt musikalske hilsner i retning af Rush og Neil Peart gennem årene. Blandt andet ved at spille sangen "Tom Sawyer", som var en af Rushs signatursange med tekst af trommeslager Neil Peart.

På dansk grund har Rush ikke haft samme status som i hjemlandet Canada, hvor bandets storslåede og ofte komplekse melodier havde et stort og dedikeret publikum, der fyldte stadion-arenaer igennem 40 år og på trods af skiftende trends i branchen.

38 gange årets trommeslager

Men blandt kolleger i rockmusikken nød Neil Peart især anerkendelse for sine tekniske færdigheder, og han blev 38 gange kåret som årets trommeslager i branchemagasinet Modern Drummer.

- Hans power og præcision, hans evne til også at komponere var uden sammenligning. Der er en grund til, at han blev kaldt "Professoren"; vi lærte alle af ham, siger Dave Grohl fra Foo Fighters i anledning af Neil Pearts bortgang.

Den tidligere "tøndebanker" i Nirvana bliver sekunderet af eks-Police trommeslager Stewart Copeland, som for fire år siden fortalte om sin mangeårige fascination af Neil Peart og hans gigantiske, 360 graders trommeopstilling.

- Neil var typen, som kunne presse bandet og få en masse musikalske idéer mast ind, men han holdt pulsen, hvilket er det vigtigste. Og så kunne han lave alt muligt cool shit, siger Copeland.

Neil Peart trådte ind i Rush i 1974, kort efter Rush havde indspillet deres debutalbum. Han skrev de fleste af trioens tekster og fik også tid til at forfatte bøger, når ikke musikken var det primære kald.

I 2015 valgte Neil Peart at stoppe som turnerende musiker, da han ikke mente at kunne klare de udmarvende koncerter rent fysisk længere. For tre et halvt år siden fik Neil Peart konstateret kræft i hjernen. Han efterlader sig sin hustru Carrie Nuttal og datteren Olivia.