Udland

Vrede i Iran efter indrømmelse - vindersag kan give bagslag efter nedskydning af fly

Regimet i Iran får kritik af sine egne, der blandt andet undrer sig over at lufthavne og luftrummet ikke var lukket.

Irans militær kom onsdag "utilsigtet" til at skyde et ukrainsk passagerfly ned. Det har landets militær erkendt på iransk stats-tv lørdag morgen.

Ombord på flyet var omkring 80 iranere, 57 canadiere samt flere ukrainere, svenskere, afghanere, tyskere og briter. Alle 176 mennesker omkom.

Irans præsident Rouhani har undskyldt nedskydningen, som han kalder en "stor tragedie" og en "utilgivelig fejltagelse".

Men undskyldningerne er ikke nok for mange iranere, der kritiserer styret i Iran for at skjule sandheden.

- Det er en national tragedie. Men måden det blev håndteret på af myndighederne er en endnu større tragedie, siger Ali Ansari, en moderat gejstlig, ifølge det iranske nyhedsbureau ILNA.

Hvorfor var lufthavnen ikke lukket?

Blot få timer før nedskydningen af passagerflyet havde Iran angrebet to militærbaser i Irak med blandt andre amerikanske soldater. Missilangrebene var hævn for den iranske topgeneral Qassem Soleimani, der fredag blev dræbt i et amerikansk droneangreb i Bagdad. Ingen soldater blev dræbt i de to angreb.

Nu undrer flere iranere sig over, at landets militær ikke valgte at lukke lufthavnen i Teheran og luftrummet over Iran på et tidspunkt, hvor landet må have været i højeste beredskab af frygt for gengældelsesangreb.

- De var så forsigtige med ikke at slå amerikanere ihjel i deres hævn for Soleimani. Men de lukkede ikke lufthavnen? Det viser, hvor lidt regimet kerer sig om iranere, siger Mira Sedaghati til Reuters.

Iransk militær oplyser lørdag, at det ukrainske fly var fløjet tæt på et "følsomt militært område" tilhørende Irans Revolutionsgarde, da det ”utilsigtet” blev skudt ned.

- Utilsigtet? Hvad betyder det? De skjulte denne store, tragiske nyhed i flere dage for at sørge over Soleimani. I skulle skamme jer, siger Reza Ghadyani fra byen Tabriz.

Fik foræret en vindersag

USA forærede Iran en vindersag ved at slå folkehelten Soleimani ihjel, men den efterfølgende håndtering har været amatøragtig og risikerer nu at give bagslag.

Det siger TV 2s korrespondent i Mellemøsten Benjamin Kürstein:

- De seneste måneder har tusinder af især unge iranere været på gaderne for at protestere mod styrets politik og de levevilkår, som mange iranere må leve under. Regimet slog benhårdt ned på demonstranterne, og flere hundrede iranere mistede livet ved sammenstødene.

Den dårlige stemning internt i Iran vendte for en stund, da Soleimani blev dræbt af USA. Flere hundredetusinde mennesker var samlet ved et tre dage langt begravelsesoptog, hvor folk viste deres sorg og protesterede mod USA’s ageren.

- De fik foræret en vindersag af amerikanerne, men med den efterfølgende elendige håndtering og den sene indrømmelse af, hvad der faktisk skete, risikerer regimet i Iran nu igen at vende folkestemningen mod sig, vurderer Benjamin Kürstein.

Det iranske regime lover, at de ansvarlige for nedskydningen af det ukrainske passagerfly vil blive stillet til ansvar ved en militærdomstol.