Udland

Ukraine forlanger fuld undskyldning fra Iran

Ukraine vil have fjernet ethvert forbehold.

Ikke flere bortforklaringer, spin eller hemmelighedskræmmeri.

Sådan er reaktionen fra den ukrainske præsident ovenpå Irans indrømmelse af, at man ved en fejl kom til at skyde et ukrainsk passagerfly ned og dræbte 176 mennesker.

- Allerede inden den internationale havarikommission har færdiggjort dens arbejde, har Iran nu indrømmet at stå bag nedskydningen. Men vi forlanger en total og officiel indrømmelse af skyld og forventer, at Iran vil gennemføre en fuld og åben efterforskning, siger Volodymyr Zelensky ifølge CNN.

Indrømmelse med forbehold

Iran har ganske vist indrømmet nedskydningen, men samtidig har landets udenrigsminister, Javad Zarif, erklæret, at det var en "krisetid forårsaget af amerikansk dristighed" efter drabet på den iranske general Qassem Soleimani.

Han har også påpeget, at passagerflyet befandt sig nær et militært område kontrolleret af Irans Revolutionsgarde.

- Vi vil have retfærdighed og kompensation, de skyldige skal stå til ansvar for deres gerninger, og vi vil have de døde bragt hjem. Vi håber, at undersøgelserne nu kan fortsætte uden kunstige forsinkelser og forhindringer, understreger Zelensky, der på vegne af Ukraine har sendt 45 mand til Iran for at klarlægge hændelsesforløbet.

Canada forlanger retfærdighed

Også fra canadisk hold er der kommet en reaktion efter den iranske indrømmelse. Blandt de dræbte ved tragedien i Teheran var 57 canadiere.

- I aften er vi blevet orienteret om, at flyet fra Ukraine Airlines blev skudt ned af iranske styrker. Vores fokus forbliver rettet mod åbenhed, ansvarlighed, gennemsigtighed og retfærdighed for både familier og efterladte, siger premierminister Justin Trudeau og understreger, at de iranske myndigheder må samarbejde om den videre efterforskning.

Irans præsident, Hassan Rouhani, har lørdag morgen dansk tid udtrykt sin dybeste beklagelse og kalder nedskydningen af passagerflyet for en tragedie og en "katastrofal fejl".

Samtidig fastslår han, at undersøgelserne fortsætter for at bringe klarhed over forløbet.

- Vi vil stille de skyldige til ansvar for denne store tragedie og utilgivelige fejl, skriver Rouhani på Twitter.