Udland

Trumps fødselsdagshilsen får ikke Kim Jong-un nærmere forhandlinger

Spændingerne mellem de to lande er blevet øget, mens amerikanerne forsøger at overtale nordkoreanerne til at til at opgive atomprogram.

Donald Trump har sendt Kim Jong-un en fødselsdagshilsen, men det har ikke gjort den nordkoreanske leder blød om hjertet.

Nordkoreas atomprogram bliver ikke droppet på trods af amerikanernes ønske, og der bliver ikke noget møde ved et forhandlingsbord.

Det skriver det statslige nyhedsbureau KCNA ifølge AP.

Her siger en nordkoreansk embedsmand, at USA og Sydkorea drømmer, hvis de tror, at Nordkorea vil få Kim Jong-un tilbage i en dialog i det stadig anspændte forhold mellem landene.

Strandede forhandlinger

I en erklæring siger Kim Kye Gwan, som er rådgiver i det nordkoreanske udenrigsministerium, at Kim Jong-un sætter pris på Donald Trump som person.

- Men trods ledernes gode relationer, er det en fejl af USA at forvente, at forhandlingerne kan genoptages, siger Kim Kye Gwan.

- Han vil ikke forhandle statsanliggender på grundlag af personlige følelser, idet han repræsenterer vores land og dets interesser.

Rådgiveren giver også udtryk for Nordkoreas frustrationer over de strandede atomforhandlinger og understreger, at man aldrig vil opgive sine nukleare faciliteter for at kunne få USA’s sanktioner mod landet lempet.

Det var ellers sådan Donald Trumps seneste forslag lød, da de to ledere mødte hinanden i 2019.

Anmassende Sydkorea

I erklæringen advarer Kim Kye Gwan også Sydkorea om at mægle og blande sig i forholdet mellem Nordkorea og USA. Seneste eksempel er, at Donald Trump ifølge flere amerikanske medier ikke blot havde sendt en fødselsdagshilsen til Kim Jong-un, men han havde også bedt sydkoreanerne om at videregive den.

Og det bryder nordkoreanerne sig ikke om.

Ifølge The New York Times kalder Kim Kye Gwan det for "anmassende" af Sydkorea at blande sig i det personlige forhold, der er mellem Donald Trump og Kim Jong-un.

- Det ser ud til, at de (Sydkorea, red.) ikke ved, at der er en særlig forbindelseskanal mellem de øverste ledere i Den Demokratiske Folkerepublik Korea og USA, sagde han.

Øgede spændinger

Siden juni 2018 har Trump og Kim Jong-un mødtes tre gange, men samtalerne har endnu ikke kastet konkrete aftaler af sig.

Lige nu forsøger USA så at overtale Nordkorea til at opgive dets atomprogram, hvilket har øget spændingerne mellem de to lande.

Nytårsdag lød det ifølge KCNA, at Nordkorea snart er i besiddelse af et nyt strategisk våben.

- Vi er blevet ført bag lyset af USA, hvor vi i halvandet år har været fanget i en dialog, som har været spild af tid for os, sagde den nordkoreanske rådgiver Kim Jong-su.