Udland

Trudeau har talt i telefon med Rouhani: - Jeg har stadig mange spørgsmål om nedskydning

Præsident Hassan Rouhani taler med Canadas premierminister og Ukraines præsident om Irans nedskydning af fly.

Irans præsident, Hassan Rouhani, har talt i telefon med Ukraines præsident, Volodimir Zelenskij, og Canadas premierminister, Justin Trudeau, og lovet, at de skyldige for nedskydningen af et ukrainsk passagerfly vil blive stillet til ansvar.

Til Trudeau siger Rouhani, at han hilser ethvert samarbejde velkommen, som "kan kaste mere lys over forløbet".

Det fortæller Justin Trudeau på et pressemøde lørdag aften dansk tid:

- Jeg har dog stadig mange spørgsmål omkring nedskydningen. Og vi har behov for fuld klarhed over, hvad der førte til denne forfærdelige ulykke, siger Trudeau, der kalder Irans indrømmelse for "et vigtigt skridt".

Premierministeren siger, at landets fokus nu er på at opklare ulykken og hjælpe de efterladte.

- Canada hviler ikke, før vi får den ansvarlighed og retfærdighed, som familierne fortjener, siger han.

Hvorvidt og hvilke konsekvenser det skal have for Iran, er for tidligt at sige, lyder det videre.

Menneskelig fejl

Iran erkendte tidligere lørdag, at flyet var blevet skudt ned af en iransk luftværnsraket. Det blev kaldt en beklagelig menneskelig fejl.

Det ukrainske fly med 176 om bord blev ramt onsdag morgen, kort efter det var lettet fra lufthavnen i Irans hovedstad. Samtlige om bord omkom. Omkring 60 af passagerne var hjemmehørende i Canada.

I timerne forinden havde Iran gennemført et raketangreb mod to baser i Irak med amerikanske soldater.

Det var gengæld for et amerikansk droneangreb ved lufthavnen i Iraks hovedstad, Bagdad, som dræbte den iranske topgeneral Qassem Soleimani.

Trudeau fortæller videre, at han har bedt Hassan Rouhani om at bidrage til, at konflikten i regionen de-eskaleres, men det er samtidig op til verdenssamfundet at kræve svar fra Iran, lød det.

Ukraines præsident, Volodimir Zelenskij, siger på et pressemøde lørdag, at regeringen vil betale 200.000 ukrainske Grynia til de efterladtes familier. Det svarer til cirka 56.000 danske kroner, men ifølge præsidenten afsøger ukrainske diplomater også muligheden for dispensation fra iransk side.