Udland

Mystisk virus minder om SARS - har krævet første dødsoffer

Myndighederne oplyser videre, at de smittede hovedsageligt er sælgere og købere på et marked for fisk og skaldyr.

I Kina har en mystisk virus krævet sit første dødsoffer.

En 61-årig mand i byen Wuhan er død efter at have pådraget sig virussen, der sætter sig på lungerne.

41 mennesker er blevet smittet med sygdommen, der ikke er set før. Syv personer befinder sig ifølge sundhedsmyndighederne i Kina i en alvorlig tilstand.

Der ikke fundet bevis for, at virussen kan smitte mellem mennesker.

739 personer, som menes at have været i tæt kontakt med de smittede, har fået grønt lys efter at være blevet undersøgt, oplyser myndighederne.

Smitte kan stamme fra skaldyr

Kinas statslige nyhedsbureau, Xinhua, skrev torsdag, at de foreløbige resultater fra laboratorier viser, at virussen er en ny type coronavirus.

Coronavirussen menes at være årsag til en stor del af alle almindelige forkølelser hos voksne.

Den 61-årige døde mand købte regelmæssigt varer på et skaldyrsmarked og var tidligere blevet diagnosticeret med mavesvulster og kronisk leversygdom, oplyser Wuhans sundhedsmyndigheder.

Myndighederne oplyser videre, at de smittede hovedsageligt er sælgere og købere på skaldyrsmarkedet i Wuhan.

Ifølge sundhedsmyndighederne er der ikke opdaget nye tilfælde af smittede siden 3. januar.

Minder om SARS

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) oplyste torsdag, at et nyopstået medlem af den virusfamilie, der forårsagede den dødelige lungesygdom MERS (Middle East Respiratory Syndrome), kan være årsag til det nuværende udbrud.

MERS blev første gang rapporteret i 2012. Den minder om SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome), der i 2002 dukkede op i Kina og siden spredte sig.

SARS-virussen kom oprindeligt fra dyr, og omkring 800 mennesker mistede livet verden over.

Det nuværende virusudbrud kommer forud for det kinesiske nytår i slutningen af januar, hvor mange af Kinas 1,4 milliarder indbyggere rejser på ferie til deres hjemby eller udlandet.

Den kinesiske regering forventer, at rejsende vil foretage 440 millioner togrejser og yderligere 79 millioner flyrejser i forbindelse med nytåret.