Udland

Iran: Passagerfly skudt ned på grund af menneskelig fejl

Iran har i flere dage hævdet, at styrtet skete efter en mekanisk fejl.

Det ukrainske passagerfly, der onsdag styrtede ned i Iran, "blev skudt ned utilsigtet som følge af en menneskelig fejl".

Det erkender landets militær ifølge iransk stats-tv, skriver nyhedsbureauet AP.

176 mennesker omkom i flystyrtet.

Den iranske udenrigsminister, Mohammad Javad Zarif, siger, at katastrofen skete som følge af en "krisetid forårsaget af amerikansk dristighed" med henvisning til drabet på den iranske general Qassem Soleimani.

- Vi sender vores dybeste beklagelser, undskyldninger og kondolencer til familier og berørte nationer, skriver Zarif på Twitter.

Præsident: - Utilgivelig fejl

Også Irans præsident Hassan Rouhani udtrykker sin dybeste beklagelse og kalder nedskydningen af passagerflyet for en tragedie og "katastrofal fejl". Samtidig fastslår han, at undersøgelserne fortsætter for at bringe klarhed over forløbet.

- Vi vil stille de skyldige til ansvar for denne store tragedie og utilgivelige fejl, skriver Rouhani på Twitter.

Militærdomstol

I erklæringen lyder det endvidere, at flyet bevægede sig tæt på følsomt, militært område kontrolleret af Irans Revolutionsgarde.

Militæret lover, at de ansvarlige vil blive stillet til ansvar ved en militærdomstol. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Ombord på flyet var omkring 80 iranere, 57 canadiere samt flere ukrainere, svenskere, afghanere, tyskere og briter.

Canadas premierminister, Justin Trudeau, sagde torsdag, at der er tegn på, at flyet blev ramt af et iransk jord til luft-missil - muligvis ved en fejl. Også USA's præsident, Donald Trump, luftede torsdag "mistanke" om, at "nogen" kunne have begået en fejl.

Iran har i flere dage hævdet, at styrtet skete som følge af en mekanisk fejl, og at beskyldninger om, at flyet kunne være nedskudt, var "psykologisk krigsførelse".

Missiler affyret kort efter takeoff

Varmeregistrerende satellitbilleder påviste dog, at der blev affyret missiler fra iransk territorium, få minutter efter flyet var lettet.

Atmosfæren i området var præget af intens militær aktivitet efter en uge, hvor USA først dræbte den iranske general Qassem Soleimani, og hvor Iran lovede at ville hævne den højtstående militærmands død.

Fem timer inden det ukrainske fly blev ramt, havde Iran affyret omkring to dusin ballistiske missiler mod amerikanske mål i Irak og ramt to luftbaser, hvor også danske soldater var udstationeret.

Passagerflyet fra Ukraine International Airlines styrtede ned, kort efter det var lettet fra lufthavnen i Teheran. Klokken 06.14 iransk tid onsdag ramte flyet jorden.