Udland

Fransk regering tilbyder at trække omdiskuteret forslag for at gøre ende på protester

Indtil nu har det franske pensionssystem været sammensat af 42 forskellige aftaler.

Tusindvis af franskmænd fylder lørdag gaderne i Paris for 38. gang for at råbe regeringen og præsident Macron op.

De er utilfredse med den pensionsreform, som regeringen i Frankrig agter at indføre. En reform, der blandt andet vil hæve pensionsalderen fra 62 til 64 år.

Men i et brev til fagforeningerne har landets premierminister, Édouard Philippe, lørdag tilbudt midlertidigt at fjerne netop den højere alder for at stoppe demonstrationerne.

Det skriver flere franske medier. Herunder Le Parisien og Liberation:

- For at demonstrere min tillid til arbejdsmarkedets parter er jeg parat til midlertidigt at trække den foranstaltning, som jeg har foreslået om gradvis hævelse af pensionsalderen til 64 år fra 2022 til 2027, tilbage, skriver han blandt andet.

Det står endnu ikke klart, hvorfor forslaget kun vil blive trukket tilbage midlertidigt.

Bliver samlet i ét system

Hvis pensionsreformen gennemføres, vil alle franskmænd blive samlet i ét system. Her vil alle med en fuld karriere have ret til minimum 1000 euro om måneden, og der vil blive kompenseret for lavere løn til kvinder og dermed lavere pension.

Her er det nye franske pensionssystem

  • Alle franske lønmodtagere født efter 1975 bliver del af et fælles pensionssystem.
  • Pensionsalderen hæves til 64 år. Man kan dog stadig trække sig tilbage som 62-årig med en lavere pension.
  • Alle med en fuld karriere på arbejdsmarkedet har ret til minimum 1000 euro i pension om måneden.
  • Kvinder får en række kompensationer for lavere løn og dermed pension.
  • Franskmænd, der allerede er på arbejdsmarkedet, indfases i ordningen fra 2025, mens nyuddannede fra 2022 er en del af det nye system.

Og så vil pensionsalderen gradvist blive hævet fra 62 til 64 år i årene 2022-2027. Man kan dog godt trække sig tilbage som 62-årig, men hvis man vil have det fulde beløb udbetalt, skal man vente, til man har rundet de 64 år.

Og netop emnet om alderen har skabt røre, fordi mange franskmænd mener, at det vil skabe en større ulighed i det franske samfund.

Det er interessant, for det er ét af de punkter, som de tusindvis af demonstranter har kritiseret mest

Frederikke Ingemann, TV 2

Det siger TV 2s korrespondent i Frankrig, Frederikke Ingemann. Hun kalder dagens tilbud en ”indrømmelse” fra den franske regerings side:

- Det er interessant, for det er ét af de punkter, som de tusindvis af demonstranter har kritiseret mest. Og som fagforeningerne har kritiseret. Problemet er bare, at selvom de trækker i land, og pensionsalderen på 62 år bibeholdes, er den generelle utilfredshed med Macron vokset til et niveau, hvor det ikke længere er detaljerne i pensionsreformen, det handler om, siger hun.

For ifølge Frederikke Ingemann er Macron i manges øjne ”de riges præsident”:

- Når man spørger demonstranterne, vil de godt reformere systemet, men de kan ikke bakke om den form, Macron har lagt på bordet. De vil have den helt væk, og det er der ikke noget, der tyder på, siger hun.

Fagforeninger splittede

Ifølge nyhedsbureauet Reuters kræver regeringen, at fagforeningerne opfylder flere krav, hvis tilbuddet skal stå ved magt. Det indebærer blandt andet at diskutere alternativ finansiering for at skabe balance i det nye system, skriver Liberation.

En af Frankrigs største fagforeninger CFDT siger, at regeringens tilbud viser ”dens ønske om at indgå et kompromis”.

Omvendt har fagforeningen CGT ifølge Euronews holdt fast i, at de er imod det nye pensionssystem og regeringens planer.

Indtil nu har det franske pensionssystem været sammensat af 42 forskellige aftaler, som landets politikere har haft meget svært ved at ændre, uden at det har ført til voldsomme protester.

Det har betydet, at der har været store forskelle på, hvornår man kan gå på pension. Nogle har en pensionsalder på 57 år, mens andre må vente, til de er 67.

Derudover er der store kønsforskelle i det franske pensionssystem, og kvinder får i gennemsnit udbetalt 40 procent mindre i løn end mænd – og derfor også mindre i pension.

Det nye pensionssystem skal sendes til afstemning i slutningen af februar.