Udland

Enke til pilot på nedskudt fly: - Jeg bad ham om ikke at flyve

Iran har lørdag indrømmet at have skudt det ukrainske passagerfly ned ved en fejl.

Hustruen til piloten på det ukrainske passagerfly, der onsdag blev skudt ned i Iran, forsøgte at få ham til at blive hjemme på grund af den eskalerende konflikt mellem Iran og USA.

Det fortæller hun til nyhedsbureauet AP.

- Naturligvis havde jeg forudanelser. Jeg havde mange forudanelser. Jeg bad ham om ikke at flyve. Man han sagde: "Hvis jeg ikke gør det, er der ingen anden. Jeg er sat på turen, så jeg skal flyve". Jeg bad ham blive, siger Kateryna Gaponenko til AP.

Iran har lørdag indrømmet at have skudt det ukrainske passagerfly ned ved en fejl. I alt 176 personer omkom i flystyrtet, der skete kort efter start nær den iranske hovedstad, Teheran.

Ansvarlige vil blive retsforfulgt

Nedskydningen skete, få timer efter Iran havde sendt missiler mod to militærbaser i Irak med amerikanske og andre udenlandske soldater.

Iransk militær oplyser på tv lørdag morgen, at det ukrainske passagerfly var fløjet tæt på et "følsomt, militært område" tilhørende Irans Revolutionsgarde, da det ved en fejl blev skudt ned.

Militæret lover, at de ansvarlige vil blive stillet til ansvar ved en militærdomstol.

Irans udenrigsminister, Javad Zarif, skrev dette tweet efter den iranske indrømmelse:

- En trist dag. Foreløbige konklusioner af de væbnede styrkers interne efterforskning: en menneskelig fejl på et kritisk tidspunkt som følge af risikabel, amerikansk dristighed førte til en katastrofe. Vores dybfølte beklagelser, undskyldninger og kondolencer til vort folk, alle ofrenes familier og til andre berørte nationer.

- En utilgivelig fejltagelse

Ligesom militæret har Irans præsident, Hassan Rouhani, oplyst, at de væbnede styrkers interne efterforskning har konkluderet, at der "beklageligvis" blev affyret missiler som følge af en menneskelig fejl. Det forårsagede det "rædselsvækkende styrt og 176 uskyldige menneskers død".

Hassan Rouhani kalder nedskydningen en "stor tragedie" og en "utilgivelig fejltagelse".

Flere lande og senest NATO har mere end antydet, at flyet var blevet skudt ned af et iransk missil, men Iran har indtil nu benægtet.

Canadas premierminister, Justin Trudeau, har efter indrømmelsen udtalt, at hans regering forventer fuldt samarbejde med de iranske myndigheder om undersøgelsen af flystyrtet.

- Det er en national tragedie, og alle canadiere sørger sammen, lød det i en meddelelse.

Den ukrainske præsident, Volodimir Zelenskij, kræver ligeledes en tilbundsgående undersøgelse af flystyrtet, og at de ansvarlige bliver stillet til ansvar.