Udland

Den længst siddende arabiske monark er død

Omans sultan, Qaboos bin Said, efterlader sig ingen børn, men har udpeget sin fætter som oliestatens ny førstemand.

Omans sultan, Qaboos bin Said, er død fredag. Han blev 79 år.

Det oplyser omansk stats-tv natten til lørdag dansk tid.

I 1997 sagde Qaboos bin Said, at han havde udpeget sine mulige efterfølgere i et brev, som først skulle åbnes efter hans død.

Lørdag meddeler det statslige tv i Oman, at Quaboos bin Saids fætter Haitham bin Tariq al-Said er oliestatens nye sultan. Familien siger i en erklæring, at de har fulgt Quaboos bin Saids anbefalinger på grund af hans "visdom og visioner".

Den nu afdøde sultan var i Belgien i december for at modtage behandling for sit dårlige helbred, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Gud valgte at have Said ved sin side

Ifølge nyhedsbureauet AFP har sultanen været syg i længere tid med tyktarmskræft.

- Med vemod sørger det omanske sultanat over vores sultan, Qaboos bin Said, som Gud valgte at have ved sin side fredag aften, skriver det statslige omanske nyhedsbureau ifølge AFP.

Qaboos bin Said havde ledet Oman, siden han tog magten i et militærkup i 1970 med hjælp fra Storbritannien, landets tidligere kolonistat. Han var den længst siddende arabiske monark.

Omans nye overhoved Haitham bin Tariq al-Said har i en kortfattet erklæring lovet, at han vil arbejde for at fastholde Omans imødekommende udenrigspoltik og fredelige coeksistens.

Han siger samtidig, at han vil arbejde videre på at udvikle det moderne Oman, der har bygget sin velstand på en olieproduktion, der ikke kan sikre landets velfærd for tid og evighed.