Udland

Bedre vejrforhold i Australien efter 'helvede på jord'

Efter mere end to måneder i flammernes inferno forbarmer vejrguderne sig nu over kænguruernes og koalaernes kontinent.

I den kommende uge blæser mildere vinde over Australien.

Sådan lyder prognosen fra meteorologerne, og de køligere temperaturer skulle sågar blive fulgt op af lidt tiltrængt nedbør, som kan hjælpe de mange tusinde brandfolk i kampen mod naturbrande.

- Det ser ud, som om vi får i hvert fald en uge til at komme lidt ovenpå og ikke ramme de meget farlige brande, siger brandkommissær Shane Fitzsimmons fra New South Wales.

De seneste bulletiner kommer efter en lang kamp mod naturbrande, som har raseret især den australske østkyst siden oktober.

Det lokale politi i New South Wales har sagt, at flere af de områder, der har været lukkede på grund af brandfare, kan genåbne. Dog med det forbehold, at naturreservaterne i den populære turistregion først forventes at være tilgængelige for publikum fra 1. februar.

Stabil efter "helvede på jord"

På den populære rejsedestination Kangaroo Island meldes situationen som "stabil" efter tidligere på ugen at have været beskrevet som "helvede på jord" af borgmester Michael Pengill.

Mere end 200.000 hektar på øen vurderes at være blevet flammernes bytte, og det samlede areal, der har været ramt af brande, er på størrelse med Sydkorea.

27 mennesker, fire af dem brandmænd, har mistet livet som følge af brandene, som også har gjort indhug i kontinentets rige dyreliv - op mod en milliard eksemplarer er gået til i ildhavet.

Arbejdet langt fra overstået

Arbejdet med at bekæmpe naturbrandene er langt fra overstået.

- Det er dejligt med et pusterum nu, så vi kan nulstille og flytte fokus med hensyn til vores operationelle aktiviteter og hjælpe folk i nærsamfundet. Vi kommer til at få mere varmt vejr, siger Andrew Crisp, som er kommissionær for nødsituationsstyring i Victoria.

I New South Wales-regionen blev der lørdag rapporteret omkring 140 brande, men ingen af dem var på såkaldt "nødsituationsniveau". 2000 huse er blevet fortæret af brandene, og de samlede skader menes at koste over fire milliarder kroner, lyder estimatet fra det fælles australske forsikringsagentur Insurance Council of Australia.