Trump vil udvide Nato med lande fra Mellemøsten

Udmeldingen kommer, efter Trump onsdag krævede flere Nato-soldater i Mellemøsten for at holde Iran i skak.

Forsvarsalliancen Nato bør også være for lande i Mellemøsten.

Sådan lyder det ifølge Ritzau fra den amerikanske præsident, Donald Trump, torsdag lokal tid.

Hvilke specifikke lande, der bør få en invitation, har præsidenten ikke sat navn på. Men navnet for den udvidede alliance er allerede på plads.

- Det kaldes Nato-ME (Middle East, red.). Hvilket smukt navn. Jeg er god til navne, siger Donald Trump.

I dag omfatter alliancen 29 lande. Med undtagelse af Tyrkiet, som delvist ligger i Asien, er medlemslandende nordamerikanske og europæiske.

For at blive allieret, skal et land opfylde en lang række krav til blandt andet økonomi, jura og ressourcer. Repræsentanter fra alle 29 medlemslande skal desuden blive enige om, hvorvidt et givent land skal have en invitation eller ej.

"Stor tjeneste" til Europa

Tanken bag forslaget er ifølge Trump, at mellemøstlige landes bidrag til Nato vil betyde, at USA kan trække sig lidt i baggrunden og bruge kræfterne hjemme i stedet.

Præsidenten mener, at tilstedeværelsen i Mellemøsten og kampen mod den militante bevægelse Islamisk Stat (IS) er et internationalt problem, og at USA gjorde Europa "en stor tjeneste" ved at nedkæmpe IS.

Men selvom USA altså ifølge præsidenten bør kunne lempe på tilstedeværelsen, er det ikke ensbetydende med, at et samlet Nato bør gøre det samme. Tværtimod.

Nato kan og vil bidrage mere

I alt 76 lande deltager i en amerikanskledet koalition i Irak, herunder Danmark. Mens USA har omtrent 5200 soldater i landet, har Danmark i omegnen af 140, der er en del af koalitionen.

De har primært til opgave at arbejde målrettet med at forhindre terrorbevægelsen Islamisk Stat i at genvinde fodfæste.

Men onsdag krævede Trump flere Nato-soldater i Mellemøsten for at sikre stabilitet og holde Iran i skak. Et krav, som Nato's generalsekretær, Jens Stoltenberg, er klar til at efterkomme.

Nato oplyste om samtalen mellem Trump og Stoltenberg, at de blev enige om, at "Nato kan bidrage mere" til at sikre "regional stabilitet og bekæmpe terrorisme".

Men i Danmark splitter spørgsmålet Folketinget.

Fra Enhedslistens udenrigsordfører, Eva Flyvbjerg, lyder det blandt andet, at Danmark bør være meget påpasselige med bare at øge tilstedeværelsen for at følge USA's linje, mens konservatives udenrigsordfører, Naser Khader, er klar til at øge tilstedeværelsen, hvis der er et behov.

Modsvar på drab

Trumps nye tanker om Nato kommer, efter at missiler affyret fra Iran ramte to baser i Irak med amerikanske soldater.

Ingen blev dræbt i angrebet, som var Irans modsvar på det amerikanske militærs drab af den højtstående militære leder Qassem Soleimani.

Onsdag meddelte statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde, at de danske soldater, der hidtil har haft til opgave at træne irakiske soldater i Irak, midlertidigt bliver trukket ud af landet og rykket til Kuwait. Det samme gør otte personer, der udførte stabsroller i Iraks hovedstad, Bagdad.