Udland

Stjerne fra ikonisk 'Grease'-scene er død

Edd Byrnes spillede en central rolle i den store dansescene med John Travolta og Olivia Newton-John i hovedrollerne.

Den amerikanske skuespiller Edd Byrnes er død, 86 år gammel, i sit hjem i Santa Monica i Californien.

Ifølge hans søn, journalisten og studieværten Logan Byrnes, var dødsårsagen sandsynligvis et hjertetilfælde.

- Det er med dyb tristhed og sorg, jeg fortæller, at min far, Edd Byrnes, er gået bort. Han var en fantastisk mand og en af mine bedste venner, skriver Logan Byrnes.

Edd Byrnes bliver af mange husket for sin rolle som Vince Fontaine, en energisk, manisk og dynamisk radiovært, der formåede at sætte dansegulvet i brand - og stjerner som John Travolta og Olivia Newton-John i filmen 'Grease' i scene.

Ramte Hollywood uden en dollar på lommen

Historien om Edd Byrnes er også fortællingen om en ung mand, der rammer Hollywood uden en dollar på lommen. Men med hovedet fuld af drømme om at gøre sig i filmbyen.

Det var også en tid, hvor Byrnes efter eget udsagn balancerede på tilværelsens mere skyggebelagte sider. Hans gode udseende gjorde, at han var eftertragtet som mandlig fotomodel.

- Det var en mærkelig verden, jeg blev ført ind i. Kunst, rigdom, sadisme, limousiner, sex for penge, teatre og fine restauranter, som han skrev.

Blev teenageidol som parkeringsvagt

Byrnes fik en slags gennembrud i detektivserien 'Sunset Strip' sidst i 1950'erne og slog sit navn fast som et fotogent og elsket teenageidol, selv om han spillede parkeringsvagten Kookie.

Nogen formel uddannelse som skuespiller fik Edd Byrnes aldrig, som han beskrev det i sine memoirer 'Kookie, No More' i 1996. Han lagde ikke skjul på, at han var et barn af fattige kår og en alkoholiseret far, der var en pestilens for familien og kastede en lang skygge over sønnens løbebane i livet.

Karrieren kom aldrig til at køre på skinner for Edd Byrnes, der undervejs også måtte slås med alkoholisme og afhængighed af stoffer, inden han fik fodfæste med jobs som tv-vært og mindre roller i tv-serier.

Udover sønnen, som han har fra første ægteskab med Asa Maynor, efterlader Edd Byrnes sin partner gennem mange år, Catherine Gross.