Udland

Sådan har forklaringerne om flystyrtet ændret sig

To timer efter, at passagerflyet styrtede, meldte den ukrainske ambassade i Iran ud, at årsagen var en motorfejl. Siden har historien ændret sig.

Tidligt onsdag styrtede et passagerfly i Iran.

Flyet havde kurs mod Ukraine, og alle 176 passagerer ombord omkom.

Udover 82 iranere var 63 canadiere, 11 ukrainere, ti svenskere, fire afghanere, tre tyskere og tre briter om bord.

Og i timerne efter styrtet gik det stærkt.

Den ukrainske ambassade i Iran kunne i løbet af få timer slå fast, at der var tale om en motorfejl.

Enhver spekulation om, hvorvidt flystyrtet havde med den verserende konflikt mellem USA og Iran at gøre, var dermed manet i jorden. Troede man.

For som timerne gik, ændrede historien sig. Og selvom ukrainerne lagde ud med at frikende iranerne, har en række statsledere siden valgt at pege netop på Iran som de ansvarlige.

Tidslinje over dagene efter flystyrtet

  1. Flyet letter

   Klokken 06.12 onsdag morgen lettede et Boeing 737-fly fra Ukraine International Airlines fra den internationale lufthavn Imam Khomeini ved den iranske hovedstad, Teheran.

   Passagerflyet skulle være lettet klokken 05.15 lokal tid med kurs mod Kiev, men afgangen blev af ukendte årsager forsinket med næsten en time.

  2. Flyet styrter

   Flyet lettede fra den iranske Imam Khomeini Lufthavn.

   Klokken 06.14 blev med ét forvandlet til en ildkugle og styrtede ned i en park. Samtlige 176 personer, der var om bord, omkom. 

   Det var ikke muligt for de iranske myndigheder at udføre redningsarbejde, da flyet brændte for voldsomt.

  3. Årsagen var en motorfejl

   Omtrent to timer efter, at det ukrainske passagerfly styrtede, meldte den ukrainske ambassade i Iran ud, at årsagen var en motorfejl. Det havde intet med konflikten mellem USA og Iran at gøre, lød det. 

  4. Sorte bokse bliver fundet

   Iranske myndigheder oplyste, at flyets to sorte bokse var blevet fundet, men at de var ringe tilstand. 

  5. Iran vil ikke udlevere sorte bokse

   På grund af den verserende konflikt med USA nægtede de iranske myndigheder at overlevere de sorte bokse til den amerikanske flyproducent Boeing, hvilket ellers er normal kutyme, så producenten kan undersøge, hvad der forårsagede fejlen.

  6. Forklaring trækkes tilbage

   Omkring klokken 11.30 onsdag trak den ukrainske ambassade i Iran udmeldingen tilbage. Ukraines præsident, Volodimir Zelenskij, advarede mod "spekulationer" om årsagen til styrtet.

  7. Flyselskaber indstiller overflyvninger

   Onsdag eftermiddag valgte en lang række flyselskaber at indstille deres flyvninger over Iran og Irak - herunder SAS. 

  8. USA: Flystyrtet er 'mistænkeligt'

   USA's præsident, Donald Trump, kaldte på en pressekonference torsdag eftermiddag dansk tid omstændighederne bag flystyrtet for "mistænkelige".

   - Nogen kan have begået en fejl, sagde Trump, der også "har en fornemmelse af, at noget meget frygteligt er sket i forbindelse med flystyrtet".

  9. Canada: Iran står bag

   Torsdag aften meddelte Canadas premierminister Justin Trudeau, at det ifølge myndighedernes efterretninger var et iransk missil, som var skyld i, at flyet styrtede til jorden.

  10. Storbritannien bakker op

   Sent torsdag aften sagde også den britiske premierminister, Boris Johnson, at informationer viser, at det ukrainske fly blev skudt ned af et iransk jord til luft-missil.

  11. Iran afviser canadisk teori

   Iran afviste alle meldinger om, at det var et iransk missil, der var skyld i flystyrtet.

   - Alle disse meldinger er psykologisk krigsførelse mod Teheran, udtaler talsmand Ali Rabiei.

  12. Video af flystyrt

   The New York Times verificerede en video, der ifølge avisen viser det øjeblik onsdag morgen, hvor flyet ifølge canadiske og britiske myndigheders efterretninger bliver ramt af et iransk missil.

  13. Iran byder eksperter velkommen

   Den iranske regering sagde sent torsdag aften, at de nu var parate til at invitere eksperter fra alle de berørte lande til Iran for at efterforske flystyrtet.

   - Alle de lande, hvis statsborgere var om bord på flyet, kan sende repræsentanter, og vi opfordrer Boeing (flyproducent, red.) til at sende repræsentanter og tilslutte sig undersøgelserne af den sorte boks, siger Ali Rabiei i en erklæring.

    

   Iran opfordrede nu andre lande til at dele informationer om flystyrtet.

  14. Sverige: Vi kræver hurtig og fuldstændig transparens

   Sveriges statsminister, Stefan Löfven, krævede fuld åbenhed i undersøgelsen af flystyrtet, hvor mindst ti svenskere blev dræbt.

  15. Iransk pressemøde

   Pressekonferencen fredag.

   På et pressemøde fredag formiddag afviste iranske myndigheder nok engang, at det var et missil, der var skyld i flystyrtet onsdag morgen.

   Iran bad i samme ombæring USA og Canada frigive den data, de mener, der kan bevise påstanden om, at flyet blev skudt ned. 

  16. Irans erkendelse

   På iransk stats-tv erkendte det iranske militær, at det ”utilsigtet” kom til at skyde flyet ned som følge af ”en menneskelig fejl”. Flyet var tæt på et ”følsomt militært område”, som tilhører Irans Revolutionsgarde, lød det. På Twitter skrev den iranske udenrigsminister, at nedskydningen var forårsaget af "en menneskelig fejl under en krise forårsaget af amerikansk eventyrpolitik, hvilket førte til flykatastrofen".

  17. Telefonsamtale mellem lederne

   Irans præsident, Hassan Rouhani, har talt i telefon med Ukraines præsident, Volodimir Zelenskij, og Canadas premierminister, Justin Trudeau, og lovet, at de skyldige for nedskydningen af flyet vil blive stillet til ansvar. Både Zelenskij og Trudeau kræver en tilbundsgående undersøgelse af flystyrtet.