Udland

Kæmpe meteor ramte Jorden for 800.000 år siden - nu har forskere fundet krateret

Bolaven Plateauet i Laos er kendt for sine naturskønne vandfald og frodighed, men for 800.000 år siden var det et enormt krater på kloden.

Når en sten på to kilometer i diameter rammer jorden efter en tur fra det ydre rum, findes der spor mange tusinde år efter.

Sådan siger forskere efter at have kigget nærmere på et af de største meteornedslag, der ramte jorden for 800.000 år siden.

Det skriver CNN.

Krateret ligger i Laos, tæt på grænsen til Vietnam. Og det er ikke længere til at se med det blotte øje, at området i tidernes morgen blev et rødglødende inferno, efter at den gigantiske meteorsten slog ned.

Men sporene er der. Det viser fund af såkaldte tektiter, der er små glaserede mineraler, som dannes efter et meteornedslag på grund af en enorm varmeudvikling.

- At vi har fundet de tektiter betyder, at nedslaget var så stort og tyngdekraften så voldsom, at meteorstenen var i stand til at smelte klipperne, da den ramte. Vi kan ud fra den kemiske sammensætning af tektiter og tyngdekraftsmålinger sammensætte beviser for, hvad der er sket, siger professor Kerry Sieh fra Earth Observatory i Singapore.

Efter så mange tusinde år er krateret i dag forvandlet til natur. Endda en meget frodig en af slagsen. Ikke mindst fordi den lava, der blev udviklet i forbindelse med meteornedslaget, har gjort Bolaven Plateauet i Laos frugtbar og vildt varieret med vandfald og tæt jungle.

Bolaven Plateauet 800.000 år efter. I dag er det både turistattraktion og landbrudsområde. Her billede fra en kaffeplantage.

Spor flere tusinde kilometer fra nedslaget

Ifølge beregninger publiceret af Proceedings of the National Academy of Sciences, måler krateret i Laos 13 gange 17 kilometer. Og meteorstenen, der ramte, formodes at have haft en størrelse, som kunne dække et omfang på 20 fodboldbaner.

Nedslaget kunne spores så langt væk som Australien og Antarktis, mener forskerne på baggrund af tektiter fundet flere tusind kilometer fra selve nedslagspunktet.

Forskerne er dog langt fra færdige med at grave i, hvad der skete for 800.000 år siden.

Nye boringer flere hundrede meter ned i jord- og klippelag i Bolaven Plateauet skal være med til at belyse, hvad der skete. Både i form af varmeudvikling og de enorme rystelser, meteoren har forårsaget i hele regionen.

Fossillet fra en 75 millioner år gammel dinosaur, fundet ved Stevns Klint.

Meteorer har været med til at forme jorden gennem millioner af år. Det er en kendt teori, at et meteornedslag for 50-60 millioner år siden var medvirkende til at gøre en ende på dinosaurerne, da det slog ned i Mexico.

Nedslaget fra den meteor var så stort, at det har kunnet spores i det såkaldte fiskeler, der findes i Stevns Klint.