Demokraternes slingrekurs blev ikke nogen succes

16x9
F√łrst i n√¶ste uge vil anklagerne mod pr√¶sident Trump blive sendt videre til Senatet. Det har Nancy Pelosi meddelt fredag. Foto: Jim Lo Scalzo / Ritzau Scanpix

Nancy Pelosis impotente pres gav ikke pote. Tværtimod fik partifællerne nok.

Den demokratiske toppolitiker Nancy Pelosi omtales ofte som en dygtig politisk h√•ndv√¶rker, ja n√¶rmest et strategisk og ‚ÄĚekstremt stabilt geni‚ÄĚ (en henvisning til en karakteristik, som pr√¶sident Trump gentagne gange har brugt om sig selv).

Men n√•r det kommer til Pelosis kontroversielle beslutning om at forsinke overleveringen af anklagepunkterne mod pr√¶sident Donald Trump i den kommende rigsretssag, m√• man s√¶tte sp√łrgsm√•lstegn ved Pelosis politiske h√•ndv√¶rk. Modsigelserne er simpelthen for √•benlyse og succesen for frav√¶rende, til at man kan lette p√• analytikerhatten.

Et flertal i Repr√¶sentanternes Hus stemte allerede i december for at iv√¶rks√¶tte en officiel rigsretssag mod Donald Trump. Men f√łrst i dag fredag har Pelosi meddelt, at hun i n√¶ste uge vil sende anklagerne videre til Senatet.

Forsinkelsesfinten

P√• den ene side havde Pelosi som formand i Repr√¶sentanternes Hus selvf√łlgelig meget lidt indflydelse p√• slagets gang i Senatet, hvor Republikanerne sidder p√• flertallet.

Med andre ord er det m√•ske knap s√• overraskende, at Pelosi ikke kan fremvise nogle substantielle resultater i k√łlvandet p√• den ugelange forsinkelsesfinte.

Samtidig var Kongressen p√• juleferie indtil i denne uge, s√• man kan sp√łrge sig selv, hvor meget Demokraterne egentlig havde at tabe ved at vente med at sende anklagepunkterne videre til Senatet.

På den front kan man måske argumentere for, at forsinkelsesfinten hjalp med at indpræge talestregen, om at processen i Senatet skal foregå under fair vilkår i den politiske debat.

Ligeledes er der kommet nye informationer frem, mens forsinkelsen stod p√•, som Demokraterne mener underst√łtter anklagen om pr√¶sident Trumps magtmisbrug og obstruktion.

Slingrekursen

Men overordnet er d√©t, der is√¶r st√•r tilbage efter Pelosis kontroversielle man√łvre, slingrekursen.

Igennem det meste af 2019 stod det klart, at Nancy Pelosi ikke var interesseret i at indlede en rigsretssag mod præsident Trump. Ikke engang Ruslandsrapportens rystende læsning var tilsyneladende nok. Men så kom Ukraineskandalen, og så fik Pelosi og Demokraterne lige pludselig travlt.

Igen og igen m√•tte man forst√•, at Demokraterne angiveligt ‚ÄĚikke havde noget andet valg end at stille pr√¶sidenten foran en rigsret". Samt at det skulle g√• st√¶rkt, for ellers ville pr√¶sidenten angiveligt igen misbruge sin magt frem mod valgdagen i 2020.

Af samme √•rsag havde Demokraterne √•benbart heller ikke tid til at vente p√• domstolenes afg√łrelse, om hvorvidt de selvsamme vidner, som Demokraterne nu kr√¶ver st√¶vnet i Senatet, skulle troppe op i Demokraternes unders√łgelse i Repr√¶sentanternes Hus. Det var der ikke tid til, m√•tte man forst√• p√• topdemokraten Adam Schiff.

Pelosis impotente pres

Netop indkaldelsen af vidner i Senatet blev et af rationalerne bag Pelosis forsinkelsesfinte. Et ultimativt krav, som der i √łvrigt er t√•rnh√łj opbakning til i v√¶lgerhavet. Samt et mantra om, at der skal flere informationer om rigsretprocessens struktur p√• bordet, f√łr Demokraterne vil spille bold.

Men den politiske presbold gav ikke pote. Pelosis pres var impotent. Republikanerne har flertallet i Senatet, og Demokraterne form√•ede ikke at overbevise mindst fire republikanske senatorer, som det ville have kr√¶vet for at f√• afg√łrende indflydelse p√• rigsretsprocessens format i Senatet.

I stedet blev slingrekursen udstillet til fuld skue.

P√• den ene side skal USA's pr√¶sident √•benbart stilles foran en rigsret hurtigst muligt, og der er ikke tid til at f√• afgjort af domstolene, om man kan f√• tvunget pr√¶sidentens n√¶rmeste r√•dgivere ‚Äď kronvidnerne - til at vidne.

På den anden side var anliggendet tilsyneladende ikke mere presserende, end at Demokraterne godt kan vente næsten en måned med at sende anklagepunkterne til Senatet. Hvor man så vel og mærke pludselig står lidt mere fast på kravet, at selvsamme kronvidner, som man angiveligt ikke kan vente på i Repræsenteres Hus, skal vidne.

Som CNN's analytiker Stephen Collinson så rammende har formuleret det: "Taget i betragtning af, at Nancy Pelosi så længe var uvillig til at indlede en rigsretssag mod præsident Donald Trump, er det bemærkelsesværdigt, hvor svært Nancy Pelosi har ved at give slip".

Partifællerne fik nok

Hvorvidt Pelosis slingrekurs kan kategoriseres som strategisk snilde, vil der selvsagt være delte meninger om. Men særlig original var den i hvert fald ikke. Pelosi blev nemlig inspireret til forsinkelsesfinten af det tidligere Watergate-kronvidne John Dean, der havde lanceret ideen på CNN.

Til gengæld er det lettere ironisk, at det ikke mindst må have været modstanden fra partifællerne, der har bidraget til, at Pelosi gav efter for presset.

Et stigende antal af demokratiske kongresmedlemmer har i ugens l√łb offentligt ytret kritik af forkvindens kurs og meldt ud, at det er p√• tide at sende anklagepunkterne til Senatet. Derefter gik der ikke lang tid, f√łr Pelosi gav efter og blinkede f√łrst.

Målingerne og magten

Ovenst√•ende scenarie v√¶kker minder om optakten til afstemningen om anklagepunkterne mod pr√¶sident Trump i Repr√¶sentanternes Hus tilbage i december. Her satte Pelosi nemlig f√łrst en dato p√• afstemningen, efter st√łtten til at fjerne pr√¶sident Trump fra embedet via rigsretsprocessen begyndte at falde m√¶rkbart blandt demokratiske v√¶lgere.

Det samme gjorde sig tilsyneladende også gældende den her gang. Pelosis kovending falder nemlig sammen med en måling, der viser, at der selv blandt demokratiske vælgere ikke er opbakning til forsinkelsesfinten.

Fællesnævneren for Pelosis impotente pres er derfor i sidste ende nok det, som meget politik handler om: magt.

Eller måske i Nancy Pelosis tilfælde snarere fraværet af selvsamme.

Resultatet blev i hvert fald en ugelang slingrekurs, der ikke resulterede i nævneværdig succes.