Udland

Trump kalder flystyrt 'mistænkeligt'

Anonyme efterretningskilder siger, at missiler ramte flyet og fik det til at styrte. Iranerne afviser pure den teori.

Iran skød ved en fejl det ukrainske fly ned, der onsdag morgen styrtede til jorden ved Irans hovedstad, Teheran.

Det skriver flere amerikanske medier, herunder CNN, CBS, New York Times og Newsweek, på baggrund af anonyme kilder hos amerikanske og irakiske myndigheder.

176 mennesker omkom i flystyrtet.

En amerikanske embedsmand fortæller til nyhedsbureauet Reuters, at varmeregistrerende satellitbilleder viser affyringen af to jord-til-luft missiler to minutter efter flyet var lettet.

Kort efter viste billederne en eksplosion i luften tæt ved flyet, hvorefter det brændende fly styrtede ned, skriver Reuters.

Trump: En frygtelig fejl

USA's præsident, Donald Trump, kalder på en pressekonference omstændighederne bag flystyrtet for "mistænkelige". Han bekræftede dog ikke, hvad de amerikanske medier skriver.

Det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, vil ikke kommentere oplysningerne.

- Nogen kan have begået en fejl, sagde Trump, der også "har en fornemmelse af, at noget meget frygteligt er sket i forbindelse med flystyrtet".

Iran: "Ulogiske rygter"

Irans civile luftfartsmyndigheder afviser meldingerne og kalder dem "ulogiske rygter", skriver det iranske medie ISNA.

Lederen af de iranske luftfartsmyndigheder Ali Abedzadeh siger, at flyet holdt sig i luften i fem minutter og 'forgæves prøvede at vende om for at komme tilbage til lufthavnen’.

- Hvis en raket eller et missil rammer et fly, så falder det direkte til jorden. Hvordan kan et fly, der er ramt af en raket eller et missil, forsøge at vende tilbage til lufthavnen?, siger han til tv-stationen CNN.

Storbritannien: 'Meget bekymrende melding'

En talsmand for Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, siger ifølge Sky News, at den britiske regering er ved at undersøge "meget bekymrende" meldinger om, at flyet blev skudt ned.

Det ukrainske fly styrtede ned, kort efter det var lettet fra lufthavnen i Teheran. Klokken 6.14 iransk tid onsdag ramte flyet jorden.

Fem timer forinden havde Iran affyret omkring to dusin ballistiske missiler mod amerikanske mål i Irak og ramt to luftbaser, hvor også danske soldater var udstationeret.

Ombord på det nedstyrtede fly var der ifølge ukrainske myndigheder 82 iranske statsborgere, 63 canadiske statsborgere, 11 ukrainere, 10 svenskere, fire afghanere, tre briter og tre tyskere.