Udland

Trudeau: Fly blev skudt ned af iransk missil

Også den britiske premierminister, Boris Johnson, siger nu, at det ukrainske fly blev skudt ned af et iransk missil.

Det var et iransk jord til luft-missil, der ramte det ukrainske passagerfly, som onsdag styrtede ned uden for Irans hovedstad, Teheran.

Den siger den canadiske premierminister, Justin Trudeau.

- Det kan meget vel have været et uheld, men det gør det bare endnu mere nødvendigt at få fastslået, hvad der er sket, siger Trudeau på et pressemøde torsdag aften.

Premierministeren siger, at Canada er nået frem til denne konklusion baseret på oplysninger både fra canadiske og allierede efterretningskilder.

Flystyrtet har ramt Canada særligt hårdt, fordi 63 af de 176 dræbte ved flystyrtet var canadiere. Af hensyn til de efterladte familier har Canada hele tiden krævet fuld indsigt i, hvad det var, der fik flyet til at styrte ned.

At flyet blev skudt ned, gør blot behovet for fuld opklaring endnu større, siger Trudeau.

- Det vil komme som et ekstra chok for de sørgende efterladte, siger han.

Iran afviser

Sent torsdag aften siger også den britiske premierminister, Boris Johnson, at informationer viser, at det ukrainske fly blev skudt ned af et iransk jord til luft-missil.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, var ikke så direkte som sine kolleger, da han tidligere torsdag talte offentligt om flyulykken. Han kaldte omstændighederne 'mistænkelige'.

Irans civile luftfartsmyndigheder afviste tidligere torsdag meldingerne om, at flystyrtet skyldtes et iransk missil, og kaldte det "ulogiske rygter", skriver det iranske medie ISNA.

Vanskelig efterforskning

TV 2s USA-korrespondent, Jesper Steinmetz peger på, at det kan blive svært for Canada at få alle oplysninger om flystyrtet ud af Iran.

- Canadas store problem er i første omgang, at de skal have lov til at få adgang til ulykkesstedet i Iran. Det andet problem er, at Iran ikke vil udlevere de to sorte bokse fra flyet. De er fundet, og viser, hvad der kan være sket. De indeholder al vital data, siger Steinmetz og fortsætter:

- Iran har sagt, at efterforskere fra Ukraine kan få lov at se oplysningerne, så i første omgang er det altså dem, man skal fæste lid til.

Ombord på det nedstyrtede fly var der ifølge de ukrainske myndigheder 82 iranske statsborgere, 63 canadiske statsborgere, 11 ukrainere, 10 svenskere, fire afghanere, tre briter og tre tyskere.