Udland

Ny virus gør kinesere syge - minder om SARS

Virussen er ikke begyndt at smitte fra menneske til menneske, siger kinesiske myndigheder.

Et mystisk udbrud af lungebetændelse i Kina har fået befolkningen til at frygte et nyt SARS-lignende udbrud i landet. Det skriver CNN.

Myndighederne har tidligere slået fast, at der ikke er tale om SARS, men hvad der præcist har været tale om, har været uvist ind til nu.

Men nu er der nyt. Torsdag fortæller kinesisk stats-tv, at der er tale om en såkaldt coronavirus.

57 personer er blevet tjekket for den nye type lungebetændelse i storbyen Wuhan, og af dem er 17 blevet diagnosticeret med virussen, der minder om SARS.

Videnskabsmænd har allerede slået fast, at der ikke tale om SARS, men en afart af virussen, der i begyndelsen af det nye årtusinde spredte sig til 37 lande og dræbte 774 personer.

Feber og vejrtrækningsproblemer

Symptomerne er hovedsageligt feber, mens flere oplever problemer med vejrtrækningen.

Ingen læger eller sygeplejersker er blevet smittet efter at have været i kontakt med patienter, og umiddelbart er der ikke registreret nogen smitte fra menneske til menneske.

Det er endnu ikke blevet fastslået, hvordan udbruddet begyndte, men ifølge CNN arbejdede flere af de smittede på et fiskemarked i Wuhan. Lokale medier skriver, at der blev solgt levende dyr på markedet, herunder fugle, kaniner og slanger.

Fiskemarkedet blev lukket af myndighederne nytårsaftensdag, og bliver først åbnet igen, når det er grundigt desinficeret.

- Hvis den kun kan smitte fra dyr til mennesker, så er risikoen for smitte til mennesker lav, når nu fiskemarkedet er lukket og bliver grundigt desinficeret, siger professor Leo Poon, der er SARS-ekspert på universitetet i Hongkong til CNN.

Netop dyr kan være en oplagt smittekilde. I forbindelse med SARS-udbruddet i 2002 kom det frem, at udbruddet stammede fra dyr. Dengang skrev flere medier, at det var desmerkatte, der udløste udbruddet, der begyndte i det sydlige Kina.

Nabolande frygter spredning

Selvom der ikke er tale om en lige så dødbringende virus som SARS, er der frygt for at virussen spreder sig til andre lande.

Onsdag blev en kinesisk kvinde sat i isolation i Sydkorea, da hun havde symptomer på sygdommen. Kvinden havde været i Wuhan i december, hvor man mener, at udbruddet begyndte.

I Hong Kong er der blevet registreret 38 tilfælde af folk, der har været i Wuhan og som oplever feber og vejrtrækningsproblemer.

Og i Singapore skal folk igennem en temperaturscanner, før de kan komme ind i landet. Læger i landet har også fået at vide, at de skal være opmærksomme på symptomerne.