Udland

Canadisk by i sorg: - Vi mistede cirka en procent af vores lokalsamfund på det fly

Blandt ofrene for flystyrtet i Iran var et nygift par og flere af deres bryllupsgæster.

Samtlige 176 passagerer mistede livet, da flyet PS752 fra Ukraine International Airlines styrtede ned lidt uden for Irans hovedstad, Teheran, tidligt onsdag.

Flyulykken skabte forfærdelse med det samme, og godt 10.000 kilometer væk, i Canada, ramte nyheden særligt hårdt.

Flyruten mellem Teheran og Kiev i Ukraine er populær blandt rejsende, som mellemlander i Kiev på vej til og fra Canada.

I alt 63 canadiske statsborgere døde i flystyrtet, som ifølge den canadiske premierminister, Justin Trudeau, skyldtes, at flyet blev ramt af et iransk missil, muligvis ved et uheld.

Vi mistede cirka en procent af vores lokalsamfund på det fly

Payman Parseyan, Medlem af de iranske samfund, Edmonton

I byen Edmonton i det vestlige Canada er det iranske samfund i sorg, for mindst 30 af ofrene tilhørte det iranske lokalsamfund i byen.

- Der findes ingen ord for det. Det er katastrofalt. Vi mistede cirka en procent af vores lokalsamfund på det fly. Folk, jeg kendte godt. Alle i området blev berørt på den ene eller den anden måde, da flyet styrtede ned, siger iranske Payman Parseyan, der bor i Edmonton, til CBC News.

- En af mine venner mistede sin kone og sine to døtre. Pigerne var 9 og 14 år. Hvordan skal man kunne sætte ord på det? Det er frygteligt, siger Payman Parseyan.

Nygifte blandt de omkomne

Blandt ofrene fra Edmonton var også et ungt par, som havde været i Iran for at blive gift.

Den 26-årige Arash Pourzarabi og den 25-årig Pouneh Gourji havde netop afsluttet deres datalogi-uddannelser på University of Alberta, som ligger i Edmonton.

- De var på flyet sammen med fire af deres bryllupsgæster og 24 andre iransk-canadiere fra Edmonton, siger Reza Akbari, som leder Det Iranske Kultursamfund i byen.

- Dette er et frygteligt chok for alle iranere her, siger han.

Der var flere studerende og akademikere blandt de omkomne iranere.

- Det er med dyb sorg, University of Alberta erfarer, at mindst 10 personer med forbindelse til vores institution døde i det tragiske flystyrt i Iran. Det omfatter studerende, ansatte og tidligere studerende, sagde formanden for University of Alberta David Turpin i en tale onsdag.

En optælling fra 2016 viser, at omkring 210.000 af Canadas 38 millioner indbyggere er af iransk herkomst.

Siden flystyrtet har sørgende lagt blomster ved lokalregeringens bygning i Edmonton, og i hovedstaden Ottawa gik flaget på halv på parlamentsbygningen.

Ombord på det nedstyrtede fly var der ifølge de ukrainske myndigheder 82 Iranske statsborgere, 63 canadiske statsborgere, 11 ukrainere, 10 svenskere, fire afghanere, tre briter og tre tyskere.

Irans civile luftfartsmyndigheder afviser meldingerne om, at flystyrtet skyldtes et iransk missil, og kalder dem "ulogiske rygter", skriver det iranske medie ISNA.