Udland

Billede på sociale medier får Ukraine til at lede efter rester af missil

Dette ubekræftede billede, der har haft sin gang på sociale medier, fangede Ukraines opmærksomhed. De vil nu undersøge autenciteten af billedet ved at tage til Iran. Twitter

Ukraines sikkerhedsminister siger, at han har bedt sit hold af efterforskere lede efter vragrester fra et russisk missil.

Sikkerhedsministeren i Ukraine, Oleksiy Danilov, skriver på Facebook, at Ukraine vil undersøge alle muligheder for et eventuelt angreb mod passagerflyet fra Ukraine International Airlines, der styrtede ned ved Irans hovedstad, Teheran, tidligt onsdag morgen.

176 mennesker mistede livet, da Boeing 737-800-flyet ramte jorden og eksploderede.

Ministeren nævner specifikt, at Ukraines efterforskere vil søge efter vragrester fra et russiskproduceret Tor-antiluftskytsmissil, da ministeriet er blevet bekendt med et billede, der florerer på de sociale medier.

Billedet viser udstødningen på et projektil af en slags, der ifølge ministeren netop stemmer overens med de russiskproducerede missiler. Det er endnu ikke bekræftet, hvor billedet stammer fra, men den ukrainske sikkerhedsminister tager det alvorligt og har bedt sit hold i Iran undersøge det nærmere.

Vil undersøge fire muligheder

Ifølge Oleksiy Danilov er Ukraines repræsentanter mødtes med deres iranske kolleger, hvor de vil undersøge, om der er tale om en motorfejl, som Iran påstår.

Danilov nævner fire muligheder som de vigtigste.

  • Flyet er ramt af et antiluftskytsmissil af typen Tor.
  • Flyet er kollideret med en ubemandet drone.
  • Motoren er eksploderet af tekniske årsager.
  • En terrorhandling fik flyet til at eksplodere.

Irans civile luftfartsmyndigheder har dog afvist, at der kunne være tale om andet end en motorfejl. De har fået opbakning af det iranske militær, som også afviser enhver mulighed om, at de har affyret et missil.

Irans egne luftmyndigheder har undersøgt nedstyrtningsstedet, hvor det lykkedes dem at lokalisere begge flyets sorte bokse.

Men på grund af den verserende konflikt med USA nægter de iranske myndigheder at overlevere de sorte bokse til den amerikanske flyproducent Boeing, hvilket ellers er normal kutyme, så producenten kan undersøge, hvad der forårsagede fejlen.

Iran afviser alle spekulationer

I det hele taget vil Iran ikke dele viden fra de sorte bokse med nogen - for nuværende. Derfor har Ukraine sendt et hold af efterforskere til Iran for at assistere med efterforskningen.

Flyruten for det nedstyrtede fly i Teheran

De sorte bokse er dog også gået i stykker, og dele af deres hukommelse er forsvundet, siger iranerne. Derfor er det heller ikke muligt at danne et helhedsbillede af flystyrtet.

Militæret afviser alle spekulationer om, at der skulle være tale om en nedskydning og betegner mistanken som falske rygter.

Flyet nåede kun at være i luften to minutter.