Udland

USA lader til at være sluppet utroligt billigt fra Irans varslede hævn, siger ekspert

Ifølge lektor Peter Viggo Jakobsen er Irans modsvar til fredagens angreb på højtstående iransk general den intelligente løsning.

- Hvis der ikke kommer flere angreb, så er amerikanerne sluppet utroligt billigt.

Sådan lyder det fra lektor ved Forsvarsakademiet Peter Viggo Jakobsen om nattens to angreb på amerikanske militærbaser i Irak.

De to baser blev ramt af 22 ballistiske missiler. En af baserne var Ain Al-Asad i det vestlige Irak, hvor omkring 130 danske soldater er udstationeret. Ingen danskere er ifølge Forsvaret kommet noget til.

Der er heller ikke bekræftet nogen tilskadekomne eller dræbte ved nattens angreb.

Irans Revolutionsgarde bekræfter, at angrebene er sket som hævn for drabet på den iranske general Qassem Soleimani, som døde under et amerikansk angreb i fredags.

Iran: Vi ønsker ikke krig

Iranerne havde efter drabet på Qassem Soleimani truet med en brutal hævn mod USA, men efter nattens angreb lyder det fra iranerne selv, at de ikke har tænkt sig at gøre mere.

- Det var et utroligt afmålt og balanceret angreb, der ligger under det, som jeg egentlig havde forventet, siger Peter Viggo Jakobsen.

På Twitter skriver Irans udenrigsminister, Mohammad Javad Zarif, at landet ikke ønsker krig:

- Iran gennemførte passende skridt i selvforsvar i henhold til FN-pagtens artikel 51 rettet imod den base, hvorfra det angreb, som på kujonagtig vis angreb vores borgere og højtstående embedsmænd, blev affyret. Vi ønsker ikke en optrapning eller krig, men vi vil forsvare os selv imod en enhver aggression.

Revolutionsgarden advarer dog også USA's allierede i regionen om, at de vil blive angrebet, såfremt de lægger jord til at udføre nye angreb mod Iran.

- Hvis iranerne stopper her, så er det en meget mildere reaktion, end de fleste havde regnet med. Så kan vi også håbe på, at amerikanerne ikke gør yderligere. Specielt set i lyset af, at der indtil videre ingen meldinger er om, at der er nogen som helst dræbte, siger Petter Viggo Jakobsen.

Lektor: Iranerne er bange for amerikanerne

Sektionschef for Center for Luftoperationer, der er underlagt Forsvarsakademiet, Karsten Marrup, mener, at iranerne med nattens angreb har villet reagere uden at provokere unødigt.

- Iranerne har haft behov for et gengældelsesangreb, men samdtidig har landet heller ikke villet eskalere situationen mere end absolut nødvendigt.

Missilerne bærer hver især på omkring 500 kilo sprængstof

Den tese støtter Peter Viggo Jakobsen. Han mener, at meget tyder på, at iranerne er bange for, at amerikanerne kan finde på at eskalere deres brug af militær magt.

- Det tyder på, at de tager Trumps trusler om, at han vil slå endnu hårdere til, og at han måske endda kunne finde på at angribe mål i Iran, alvorligt.

Et intelligent modsvar

Peter Viggo Jakobsen beskriver iranernes reaktion som intelligent.

- Hvis man kommer til at slå for mange amerikanske soldater ihjel, så risikerer man et hårdt amerikansk modsvar, siger han og tilføjer:

- Det intelligente, som iranerne kan gøre, er at bruge al deres politiske indflydelse i Irak til at få amerikanerne smidt ud af landet. Hvis det går sådan, så vinder iranerne rent faktisk en sejr i denne her konfrontation, og så vil deres indflydelse i Irak stige helt enormt.