Udland

OVERBLIK: Det ved vi om missilangreb på militærbaser, og det mangler vi svar på

Irans Revolutionsgarde bekræfter, at angrebene er sket som hævn for drabet på den iranske general Qassem Soleimani.

DET VED VI OM ANGREBET

To militærbaser i Irak med amerikansk tilstedeværelse er blevet ramt af mindst 12 ballistiske missiler.

Irans Revolutionsgarde bekræfter, at angrebene er sket som hævn for drabet på den iranske general Qassem Soleimani, som døde under et amerikansk angreb i fredags.

En af baserne var Ain Al-Asad i det vestlige Irak, hvor omkring 130 danske soldater er udstationeret. Ingen danskere er ifølge Forsvaret kommet noget til.

HVAD SIGER IRAN?

Irans udenrigsminister, Mohammad Javad Zarif, skriver efter angrebene på Twitter, at landet ikke ønsker krig.

- Iran gennemførte passende skridt i selvforsvar i henhold til FN-pagtens artikel 51 rettet imod den base, hvorfra det angreb, som på kujonagtig vis angreb vores borgere og højtstående embedsmænd, blev affyret. Vi ønsker ikke en optrapning eller krig, men vi vil forsvare os selv imod en enhver aggression.

Revolutionsgarden advarer USA's allierede i regionen om, at de vil blive angrebet, såfremt de lægger jord til at udføre nye angreb mod Iran.

HVAD SIGER USA?

Præsident Donald Trump siger i en tale til nationen, at der er grund til at glæde sig over, at ingen amerikanere er kommet til skade ved angrebet.

Både USA og andre medlemmer af koalitionen med soldater på basen - her i blandt Danmark - har i dag fortalt, at man var blevet advaret på forhånd om det forestående angreb. En anonym militærkilde siger til CNN, at de internationale soldater på Al Asad-basen i Irak ”fik en tidlig advarsel” om angrebet og derfor havde tid til at søge dækning i basens sikkerhedsrum.

Den amerikanske præsident sagde i dag, at det forholdsvis begrænsede missilangreb tyder på, at Iran er ved 'at trække sig'. Han truer med nye sanktioner mod Iran, men truer ikke med militær gengældelse. Mere forsonende åbner han nu op for nye forhandlinger, der skal føre frem til en ny atomaftale til afløsning af den aftale, som USA har trukket sig fra.

HVAD ER DE UBEKRÆFTEDE MELDINGER?

  • Iran undgik med vilje at ramme soldater: CNN’s korrespondent i Mellemøsten, Nick Paton Walsh, skriver, at Iran med vilje undgik at ramme menneskelige mål på de amerikanske baser i Irak. Walsh skriver blandt andet, at styret i Teheran har vidst, at soldaterne på basen sov og dermed var indendørs – og derfor var sværere at få ram på.