Luftbase i Irak med danske soldater ramt af missiler

Minimum to militærbaser i Irak er ramt af iranske missiler. På den ene base var der danske soldater til stede.

Iran har natten til onsdag affyret adskillige ballistiske missiler mod luftbasen Ain Al-Asad i det vestlige Irak, hvor bĂĄde amerikanske og danske soldater er udstationeret.

Mindst seks raketter ramte luftbasen, oplyser en talsperson fra Forsvaret til Ritzau. Samtidig oplyses det, at alle danske soldater - omkring 130 - er i god behold efter angrebet.

Pentagon oplyser, at en amerikansk militærbase i Arbil i Irak også er ramt af missiler. Det er fortsat uvist, om der er nogen tilskadekomne der.

Alt er "støv og alarm"

Forsvaret kan natten til onsdag ikke oplyse, om angrebet får konsekvenser for den danske udstationering i Irak men siger, at alt er "støv og alarm".

Det iranske nyhedsbureau Fars skriver i et tweet, at "Irans hævn er begyndt".

Det er en henvisning til det amerikanske militærs drab på den iranske general Qassem Soleimani i sidste uge.

Revolutionsgarde tager ansvaret

Irans Revolutionsgarde bekræfter over for Irans statslige tv-station, at den har affyret adskillige missiler mod Ain Al-Asad-basen, og at det er begyndelsen på operation "Martyr Soleimani". Det skriver Bloomberg News.

TV 2s korrespondent i Mellemøsten, Benjamin Kürstein, har kommenteret på, hvad angrebet i værste tilfælde kan betyde. Han vurderer dog, at USA og Iran nu kan begrave stridsøksen, da de begge har meget at tabe ved en eventuel storkonflikt.

Lyn-analyse

I værste fald kan man frygte, at det løber helt af sporet og udvikler sig til en regional krig, hvor mange forskellige parter vil blive involveret. Irans missiler kan ramme en lang række omkringliggende lande, herunder Israel. Hvis amerikanerne vælger at gengælde angrebet, så vil Israel være et af de næste mål, som Iran vil ramme. Hvis det sker, står vi med noget, der ligner et fuldstændig uoverskueligt scenarie i Mellemøsten. Når det er sagt, så skal man på nuværende tidspunkt slå koldt vand i blodet, da Iran nu har fået lov til at hævne sig og spille med musklerne.

I begyndelsen af december var luftbasen Ain Al-Asad ligeledes udsat for et missilangreb. Ingen danskere kom noget til i angrebet, meddelte Forsvaret i den forbindelse.

Ain Al-Asad-basen ligger i Anbar-provinsen.

Donald Trump fastslĂĄr "alt er godt"

Det Hvide Hus er opmærksom på angrebene og er netop i færd med at vurdere skaderne.

- Missiler blev affyret fra Iran mod to militærbaser i Irak. Vi er i øjeblikket ved at vurdere omfanget af sårede og materielle skader. Så langt så godt, skrev præsidenten på Twitter kort før klokken fire onsdag morgen dansk tid.

Præsidenten tilføjede, at han vil komme med en udtalelse onsdag morgen, der svarer til eftermiddag dansk tid.