Udland

Lettelse efter Trumps tale: - Der er god grund til en vis form for optimisme

Det ser ud til, at den ophedede konflikt mellem USA og Iran er ved at køle af, efter at begge lande har bevæget sig væk fra det militære spor.

I USA åndede langt de fleste lettet op, da Donald Trump onsdag holdt pressemøde om konflikten med Iran og ikke brugte anledningen til at annoncere nye militære aktioner.

Det fortæller TV 2s korrespondent i USA Jesper Steinmetz.

Han hæftede sig ved, at Donald Trump ikke lagde op til nye angreb, men derimod valgte en forsonende vej.

Det skyldes især, at det iranske angreb ikke for alvor gjorde skade på amerikanerne, som ifølge Donald Trump ikke mistede en eneste soldat ved angrebet.

- Opfattelsen i Trump-administrationen er, at iranerne med vilje ramte forkert. At de med deres præcise ballistiske missiler demonstrerede over for amerikanerne, at ”vi kunne have ramt jer, men vi valgte ikke at gøre det”. Og det er en langt mildere udgang på gengældelsen, end USA nok havde ventet, siger Jesper Steinmetz.

Det eneste, de har gjort for at hævne den irakiske general, det er, at de har lavet 22 huller i den irakiske ørken

Peter Viggo Jakobsen, lektor, Forsvarsakademiet

Pressemødet var præsidentens reaktion på, at Iran natten til onsdag angreb to militærbaser i Irak med 12-22 ballistiske missiler. En hævnakt for USA's drab på den iranske generalmajor Qassem Soleimani, der fredag mistede livet i et missilangreb i Iraks hovedstad, Bagdad.

22 huller i ørkenen

Så Donald Trumps milde reaktion skal ifølge Jesper Steinmetz ses i lyset af, at han fuldstændig har opnået det, han ønskede. Først og fremmest fik han gjort det af med generalmajor Qassem Soleimani, der anses som hjernen bag adskillige terroraktioner i Mellemøsten de seneste mange år.

Dernæst ventede amerikanerne bare på iranernes gengældelse. Den kom så i en ”lidt forkølet udgave”, og det kan USA ”sagtens leve med”, fortæller USA-korrespondenten.

Det fremgik også af præsidentens tale.

- Det amerikanske folk bør være ekstremt taknemmelige og glade. Ingen amerikanere kom til skade ved det iranske styres angreb i nat, sagde Donald Trump, og han fortsatte:

- Det ser ud til, at Iran trækker sig tilbage, hvilket er en god ting for alle involverede parter og en rigtig god ting for verden.

At amerikanerne og verden har god grund til tilfredshed, mener også lektor ved Forsvarsakademiet Peter Viggo Jakobsen. Ifølge ham slap amerikanerne "utrolig billigt", hvis angrebet på de to baser i Irak forbliver Irans eneste militære aktion i konflikten.

- Det eneste, de har gjort for at hævne den irakiske general, det er, at de har lavet 22 huller i den irakiske ørken, og så kalder de det hævn. Så jeg tror, alle ånder lettet op over, at iranerne ikke gjorde mere, siger han til TV 2.

Tyder ikke på nye angreb

Ingen ved med sikkerhed, om nattens missilangreb bliver Irans eneste udspil i konflikten.

I det hele taget synes jeg, der er god grund til en vis form for optimisme

Peter Viggo Jakobsen, lektor, Forsvarsakademiet

Men ifølge Peter Viggo Jakobsen er der ikke noget, der tyder på, at iranerne har tænkt sig at gøre mere militært. Dermed ser det ud til, at den meget ophedede situation er ved at køle lidt af.

- I det hele taget synes jeg, der er god grund til en vis form for optimisme. Fordi iranerne bevæger sig nu væk fra det militære spor, og det gør amerikanerne også, siger han.

USA forsøger nu i stedet at lægge pres på Iran med nye økonomiske sanktioner. Det sagde Donald Trump på sit pressemøde uden at uddybe, hvad det indebærer.

Det er ifølge både Peter Viggo Jakobsen og Jesper Steinmetz et naturligt træk fra amerikansk side for at forsøge at starte en forhandlingsproces med Irak.

- Nu forestår så det egentlige mål, som har været Trumps motiv, lige siden han blev præsident: At få tvunget iranerne tilbage til forhandlingsbordet, så man kan få indgået en ny atomnedrustningssamtale, siger Jesper Steinmetz.

Danske soldater flyttes

Donald Trumps modstand mod iranske atomvåben fremgik også tydeligt af hans pressemøde.

- Så længe jeg er præsident, vil vi aldrig tillade, at Iran får atomvåben, sagde han.

Nattens iranske missilangreb ramte baserne Ain Al-Asad og Arbid i Irak. På førstnævnte base befandt sig også 133 danske soldater. Ingen af dem kom til skade.

Danmark har siden besluttet, at en del af de danske soldater skal flyttes midlertidigt til Kuwait.