Udland

Iran advarede Irak kort før missilangreb

Adel Abdul-Mahdi siger, at Iran advarede Irak før missilangreb. - / Ritzau Scanpix

To militærbaser i Irak med amerikansk tilstedeværelse blev natten til onsdag ramt af mindst 12 ballistiske missiler.

Iran havde på forhånd advaret de irakiske myndigheder om, at Iran ville udføre missilangreb på militærbaser i Irak. Det oplyser Iraks premierminister, Adil Abdul Mahdi, ifølge CNN.

Nattens angreb ville ifølge oplysningerne fra Iran være begrænset til områder, hvor det amerikanske militær i Irak befandt sig, lyder det fra Adil Abdul Mahdi. Irak blev dog ikke oplyst om de præcise mål.

En anonym militærkilde fortalte tidligere onsdag til CNN, at de internationale soldater på Al Asad-basen i Irak ”fik en tidlig advarsel” om angrebet og derfor havde tid til at søge dækning i basens sikkerhedsrum.

Det fremgår ikke, om det i så fald er Irak, der har sendt advarslen videre til de internationale styrker.

Angreb var hævn for drab

To militærbaser i Irak med amerikansk tilstedeværelse blev natten til onsdag ramt af mindst 12 ballistiske missiler.

Irans Revolutionsgarde bekræfter, at angrebene er sket som hævn for drabet på den iranske general Qassem Soleimani, som fredag døde under et amerikansk droneangreb.

Irans udenrigsminister, Mohammad Javad Zarif, skrev efter angrebene på Twitter, at landet ikke ønsker krig.

- Iran gennemførte passende skridt i selvforsvar i henhold til FN-pagtens artikel 51 rettet imod den base, hvorfra det angreb, som på kujonagtig vis angreb vores borgere og højtstående embedsmænd, blev affyret. Vi ønsker ikke en optrapning eller krig, men vi vil forsvare os selv imod enhver aggression.

Revolutionsgarden advarer USA's allierede i regionen om, at de vil blive angrebet, såfremt de lægger jord til at udføre nye angreb mod Iran.

En af baserne var Al-Asad i det vestlige Irak, hvor omkring 130 danske soldater er udstationeret. Ingen danskere er ifølge Forsvaret kommet noget til.

Vil smide USA ud af regionen

Irans endelige svar på USA's drab på den magtfulde militærleder Qassem Soleimani bliver at sende alle amerikanske styrker ud af regionen.

Det skriver Irans præsident, Hassan Rouhani, onsdag på Twitter.

- General Soleimani kæmpede heroisk mod ISIS (Islamisk Stat, red.), al-Nusra, al-Qaeda med flere. Hvis det ikke var for hans kamp mod terrorisme, så ville europæiske hovedstæder være i stor fare lige nu. Vores endelige svar på drabet på ham bliver at smide alle amerikanske styrker ud af regionen, lyder det fra Rouhani.

62-årige Qassem Soleimani var leder af Quds-elitestyrken i Irans Revolutionsgarde og en af Irans mest magtfulde mænd. Han befandt sig i et køretøj, som fredag i sidste uge blev ramt af et missil affyret fra en drone, da det var på vej ud af den internationale lufthavn i Bagdad i Irak.