Lippert

Hun gør det 'eneste rigtige', siger Per Stig Møller om tavs Mette F.

Tidligere udenrigsminister Per Stig Møller roser Mette Frederiksen for ikke at forholde sig til drabet på iransk topgeneral.

Omkring 100 danske soldater bliver trukket ud af Irak og rykket til Kuwait. Det fortalte statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde onsdag.

Hvad statsministeren dog ikke ville forholde sig til var, om hun fordømmer USA's drab på den iranske general Qassem Soleimani.

Det drab, som er skyld i, at Iran angreb Al Asad-militærbasen i Irak med missiler natten til onsdag, og at hovedparten af de danske soldater i Irak altså nu flyttes.

- Jeg vil gerne understrege, at vi betragter USA som vores absolut tætteste allierede, når det kommer til sikkerhedspolitikken. Jeg mener ikke, det tjener Danmarks interesse, at vi i fuld offentlighed diskuterer, hvad der er klogest at gøre på den anden side af Atlanten. Det er en samtale, vi fortsat tager med vores allierede i Washington, sagde Mette Frederiksen på pressemødet.

Det er umuligt at få et godt forhold til Trump

Per Stig Møller, tidligere udenrigsminister

Og det er en klog udmelding, at statsministeren ikke forholder sig til drabet og støtter eller fordømmer det. Det mener tidligere udenrigsminister for de konservative Per Stig Møller.

- Du kan ikke bakke helhjertet op, når du ikke har fået at vide, hvorfor det er sket. Det ville være dumt af hende at gå ud med nogle udmeldinger, der så viser sig at være utidige. Hun gør det helt rigtige ved at vinde tid, siger han i talkshowet 'Lippert'.

Umuligt at få et godt forhold til Trump

Da Per Stig Møller var udenrigsminister, var det kutyme, at han blev kontaktet af den amerikanske udenrigsminister, før angreb fandt sted, lyder det. Han nævner, at han blandt andet havde en god dialog med Condoleeza Rice, der var udenrigsminister under George W. Bush.

Dengang var det normalt at diskutere sikkerhedspolitiske anliggender med hinanden og give udtryk for bekymringer, fortæller Per Stig Møller - eksempelvis i forbindelse med Irak-krigen.

Dialogen med USA er en helt anden nu, mener han.

- Det er da en fordel, når vores statsminister har et godt forhold til den amerikanske præsident. Men problemet nu er, at det er umuligt at få et godt forhold til Trump. Normalt kontakter amerikanerne også England. Men den kontakt er der ikke. Trump er jo meget impulsiv, fortæller Per Stig Møller.

"Mette F. gør det eneste rigtige"

Per Stig Møller tror ikke engang, at det amerikanske udenrigsministerium får besked fra Trump forud for militære operationer.

Og for Danmark betyder det altså, at hverken Statsministeriet eller Udenrigsministeriet har føling med, hvad USA foretager sig.

Og netop derfor kan Mette Frederiksen - ifølge Per Stig Møller - ikke forholde sig til, hvorvidt hun bør fordømme angrebet på Qassem Soleimani.

- Hun skal være forsigtig. Hun gør det eneste rigtige. Der har helt tydeligt ikke været en kommunikation fra Amerika til Europa.

Blå bog: Per Stig Møller

  • Per Stig Møller, født 27. august 1942.
  • Kandidat i litteraturvidenskab fra Københavns Universitet og dr.phil.
  • Har blandt andet arbejdet som lektor ved Sorbonne-universitetet i, litteratur- og kulturredaktør og programchef. 
  • Konservativs folketingsmedlem fra 1984 til 2015.
  • Miljøminister fra 1990 til 1993 under den Schlüter ledede regering.
  • Formand for Det Konservative Folkeparti fra 1997 til 1998.
  • Udenrigsminister fra 2001 til  2010 under den Fogh ledede regering.
  • Kulturminister i 2010 og i 2011 kultur- og kirkeminister.
  • Har skrevet flere bøger - blandt andet om Kaj Munk.

Stor loyalitet mellem Danmark og USA

Foruden dialogen - eller manglen på samme - er der også andet, der spænder ben for Mette Frederiksen i forhold til at komme med en klar melding på USA's ageren i Iran og Irak.

- Hvem kommer og hjælper os, hvis det transatlantiske bånd er klippet over? Iran kommer nok ikke. Russerne hjælper os heller ikke. Der er kun én, der kommer og hjælper os, hvor vi ikke skal risikere, at de siger, at de ikke gider, og det er USA, siger Per Stig Møller.

Han fortæller, at loyaliteten mellem USA og Danmark er stor, og den skal ikke sættes over styr.

- Men betyder det, at der skal være loyalitet for enhver pris - selv når der er et angreb, der vurderes til at være i strid med de internationale regler for krigsførelse?

- Nej. Du skal ikke være en dikkende lammehale. Det forventer omverdenen heller ikke. Men jeg synes ikke, at man som statsminister skal gå åbent ud og sige, at de bryder folkeretten, og at Trump skal for den internationale straffedomstol.

Diplomati under og over bordet

I stedet mener den tidligere udenrigsminister, at det klogeste vil være at kontakte amerikanerne direkte. Men det er svært med Trump som præsident, da dialogen ikke er der.

- Så vi skal blindt have tillid til, at I politikere gør det, der skal til?

- Der kan være situationer, der er så følsomme for dansk sikkerhed, at det er Udenrigspolitisk Nævn, man rådfører sig med. Og så arbejder man derefter. Der findes diplomati, der er under bordet, og diplomati, der er over bordet. Og over bordet ville det i den nuværende situation ikke være klogt at diskutere det her.

Se hele talkshowet 'Lippert' på TV 2 PLAY.