Flyselskaber på stribe indstiller flyvninger til Iran og Irak

Mindst to fly fra Skandinavien er blevet aflyst på grund af situationen i Irak og Iran.

En lang række flyselskaber har onsdag valgt at indstille deres flyvninger over Iran og Irak.

Det sker, efter et passagerfly fra Ukraine International Airlines natten til onsdag styrtede ned i Iran kort efter afgang fra Teheran. Om bord på flyet var 167 passagerer og ni besætningsmedlemmer. Samtidig har Iran natten til onsdag gennemført missilangreb mod to militærbaser i Irak.

Den officielle udmelding om flystyrtet var indtil omkring klokken 11.30 onsdag formiddag, at flystyrtet skyldtes en fejl i motoren - og ambassaden understregede samtidig, at der ikke var tale om et angreb. Den melding er efterfølgende blevet trukket tilbage, mens myndighederne undersøger den sorte boks for, hvad den egentlige årsag til flystyrtet var.

Følgende selskaber har valgt at indstille flyvningerne over Iran:

SAS: Det skandinaviske luftfartsselskab SAS har aflyst et fly fra Stockholm til Libanons hovedstad, Beirut. Det fremgår af SAS' hjemmeside.

Ukraine International Airlines: Selskabet, hvis fly er styrtet ned, har indstillet alle flyvninger til Teheran på ubestemt tid efter flystyrtet. Selskabets øverste chef hæfter sig ved, at det nedstyrtede fly var et af deres bedste, og at der var en pålidelig besætning om bord.

Air France: Det franske flyselskab Air France har suspenderet sine flyvninger over irakisk og iransk luftrum på ubestemt tid. Suspenderingen sker for at sikre "det højeste niveau af flysikkerhed", skriver Air France i en meddelelse.

EgyptAir: Det nationale egyptiske flyselskab EgyptAir har indstillet sine fly til den irakiske hovedstad, Bagdad, i indtil videre tre dage. Selskabet har indstillet flyvningerne som følge af den ustabile situation i regionen. I en meddelelse skriver selskabet, at beslutningen er taget "for passagererne og flyenes sikkerhed".

Russiske selskaber: Det russiske føderale lufttransportagentur, Rosaviatsia, har sendt en anbefaling ud til russiske flyselskaber om at undgå at flyve i irakisk og iransk luftrum samt over Den Persiske Golf og Omanbugten, skriver russiske nyhedsbureauer.

Lufthansa: Det tyske flyselskab Lufthansa oplyser til nyhedsbureauet Reuters, at de stopper deres daglige afgang mod Teheran, ligesom de aflyser fly mod Arbil i Irak. Selskabet vil begynde at flyve normalt over området torsdag.

Qantas: Australske Qantas vil fremadrettet omdirigere alle fly udenom Iran og Irak, indtil de igen mener, at det er forsvarligt at opholde sig i luftområdet omkring de to lande. Omstillingen betyder, at selskabet bliver nødt til at flyve en længere rute. Derfor må selskabet tage færre passagerer og mere brændstof med for at kunne blive i luften i op til 40-50 minutter længere end normalt.

Malaysian Airlines: Selskabet meldte onsdag ud, at de på ubestemt tid undgår hele luftområdet omkring Irak og Iran og aktivt holder øje med udviklingen i landene.

Singapore: To flyselskaber fra Singapore - Singapore Airlines og Scoot – har begge valgt at omdirigere deres flyveruter uden om Iran på ubestemt tid. Singapore Airlines oplyser, at ruterne fra Singapore til Europa også vil blive omlagt for at undgå iransk luftrum.

USA: Den amerikanske luftfartsmyndighed FAA har gjort det forbudt for alle ikke-militære amerikanske flyselskaber at operere i luftområdet over Irak, Iran og Omanbugten. FAA havde i forvejen indført forbud mod at flyve lavt i Irak og nogle områder af Iran, efter en amerikansk drone blev skudt ned af Iran. Forbuddet gælder på ubestemt tid.

Indien: Indiens flykommission, DGCA, opfordrer alle luftselskaber i landet til enten at undgå luftrummet over Iran, Irak og Omanbugten eller som minimum at tage passende forbehold. DGCA har dog sagt, at de følger den amerikanske pendant, FAA, og muligvis ændrer deres anbefaling i løbet af onsdag.

Dubai: Det Dubai-baserede flyselskab Emirates har indtil videre aflyst et enkelt fly mod Bagdad og afventer med at tage flere forbehold, indtil der er et klarere billede af, hvordan situationen udvikler sig. Lavprisselskabet Flydubai har indtil videre blot aflyst ét fly mod Bagdad, og flyver stadig til Basra og Najaf i Irak. Det forventes dog, at selskabet følger Emirates anbefaling.

Kazakhstan: Mindst to kazakhstanske luftfartsselskaber, Air Astana og SCAT, overvejer at lægge ruterne om eller aflyse deres fly over iransk luftrum.

Norwegian: Det norske lavprisselskab oplyser, at de kigger efter alternative ruter for det fly, der flyver til Dubai fra Skandinavien senere i dag, onsdag.

Vietnam: Vietnam Airlines har omdirigeret alle fly over regionen.

Kina: China Airlines flyver hverken over Iran eller Irak.

Taiwan: Det taiwanesiske EVA Air oplyser, at alle dets ruter undgår iransk luftrum af sikkerhedsgrunde.

Canada: Air Canada har også ændret dets ruter for at undgå at flyve over regionen.