Udland

Efter iransk missilangreb på USA: - Det er en kæmpe sejr for Trump

Trump har lukket munden på sine kritikere, hvis USA slipper så billigt fra drabet på iransk topgeneral, mener USA-analytiker.

USA og præsident Donald Trump er sluppet billigt, hvis ikke der kommer flere angreb fra Iran end nattens bombardementer. Det mener USA-analytiker Mirco Reimer-Elster.

- Trump har beordret en af Irans mest magtfulde mænd likvideret, og så kommer der sådan et relativt sølle gengældelsesangreb fra Iran. Det er en kæmpe sejr for Trump, siger Mirco Reimer-Elster til TV 2.

Iranske missiler ramte natten til onsdag to militærbaser med amerikansk tilstedeværelse i Irak. Angrebet er en hævnreaktion, efter den iranske topgeneral Qassem Soleimani fredag blev dræbt under et amerikansk droneangreb i Bagdad.

Indtil videre er der ingen officielle meldinger om dræbte på de to baser. Eksperter mener desuden, at amerikanerne på forhånd var advaret om angrebet, så de kunne nå at søge dækning.

Har lukket munden på kritikere

Flere politiske modstandere og analytikere kritiserede præsident Trump efter drabet på Qassem Soleimani fredag. De mente, at Trump risikerede at eskalere den i forvejen ophedede konflikt med Iran.

- Trump har lukket munden på sine kritikere, hvis USA slipper så billigt fra drabet på Soleimani. Det, vi ser fra Irans side, er en markering - men på ingen måde en eskalering, vurderer Mirco Reimer-Elster.

Peter Viggo Jakobsen, der er lektor på Forsvarsakademiet, er enig i, at Iran med angrebet har vist, at de ikke ønsker en eskalering eller en krig med USA.

Derfor gør amerikanerne også klogt i ikke at gengælde angrebet, lyder det fra Peter Viggo Jakobsen.

- Hvis amerikanerne er intelligente, så lader de være med at svare igen ved at bruge mere militær magt, fordi det her er gået bedre, end de selv har turdet håbe på. Det synes jeg også, at man har kunnet se ud fra Trumps reaktion, siger Peter Viggo Jakobsen.

Han henviser til, at den amerikanske præsident, Donald Trump, på Twitter foreløbigt har reageret på angrebet ved at sige, at "alt er godt".

Danske soldater i god behold

I løbet af onsdagen ventes præsidenten at komme med en officiel udtalelse i kølvandet på angrebet.

- Jeg forventer, at USA senere i dag vil melde ud, at de ikke har tænkt sig at gøre yderligere, siger Peter Viggo Jakobsen.

Der er omkring 130 danske soldater på Al-Asad-basen. De meldes alle i god behold efter angrebet.

Danmark har siden 2014 deltaget i den internationale koalition, der bekæmper den militante gruppe Islamisk Stat (IS) i Irak og Syrien.

Peter Viggo Jakobsen forventer ikke, at angrebet på Al-Asad isoleret får nogen betydning i forhold til de danske soldater.

- Hvis det viser sig, at iranerne ikke gør mere, amerikanerne ikke svarer igen, og der ikke kommer yderligere eskalering, så kan jeg ikke se nogen grund til, at de danske soldater skulle forlade basen i Irak.

Det er endnu uvist, om nattens angreb får betydning for de danske soldater, der er til stede i området. Venstre og de Konservative mener, at de danske tropper bør blive i Irak.