Udland

Populært turistmål ødelagt af jordskælv

Turistattraktionen Punto Ventana, som indtil i går var et rundt hul i klippeformationen her, er styrtet sammen efter den seneste tids jordskælv i Puerto Rico. Ricardo Arduengo / Ritzau Scanpix

En person er omkommet, strømmen er gået, og et populært turistmål er ødelagt efter jordskælv i Puerto Rico.

Et jordskælv med en beregnet størrelse på 6,5 har tidligt tirsdag lokal tid ramt den sydlige del af Puerto Rico i Det Caribiske Hav.

Det har indtil videre kostet et menneske livet. Og så er et par af landets store turistattraktioner bukket under for rystelserne.

Mest iøjnefaldende er det, at klippeformationen Punta Ventana ikke længere står med et stort rundt hul, formet af århundreders gnaven fra vind, vand og vejr. Tilbage er bare brokker fra det, der indtil for få dage siden lignede at af naturens små vindundere.

- Det er virkelig trist. Det var en af Guyanillas største trumfkort for turismen, siger Denniza Colon til New York Times.

En kirke er styrtet sammen efter de seneste uges rystelser.

Også Ruinas del Faras er blevet ødelagt af jordskælvet, der fik beboere i Puerto Rico til at frygte en katastrofe på niveau med orkanen Maria, der ramte landet i 2017 og forårsagede enorme ødelæggelser.

- Jeg har aldrig været så bange i mit liv. Jeg var overbevist om, at vi ville blive begravet her, siger Nelson Rivera til USA Today.

Rystelserne har stået på siden 28 december, da Puerto Rico første gang mærkede et mindre skælv. Siden er det taget til og ifølge Puerto Ricos seismiske agentur, kan man ikke udelukke risikoen for flere og større skælv end de hidtidige.

Det seneste jordskælv har ramt, dagen efter at et andet kraftigt jordskælv mandag rystede Puerto Rico og skabte flere ødelæggelser.

Det oplyser Den Amerikanske Geologiske Undersøgelse (USGS).

Tirsdagens jordskælv ramte knap 15 kilometer syd for den sydlige by Ponce. Det skete klokken 4.24 lokal tid og har blandt andet ramt strømforsyningen.

- Hele øen er uden strøm, siger Jose Ortiz, der står i spidsen for Puerto Ricos myndigheder, der har ansvaret for strømmen, til lokale medier.

Puerto Ricos guvernør, Wanda Vazquez Garced, har på Twitter meddelt, at regeringens sikkerhedsprotokoller er blevet aktiveret.

Tsunamivarsel afblæst

En enkelt person er omkommet i tirsdagens jordskælv. Det drejer sig om en 73-årig person, der fik en væg ned over sig. Det skriver avisen El Nuevo Dia.

Mennesker er samlet ved det sted, hvor en ældre mand omkom efter at en mur væltede ned over ham, da jordskælvet var på sit højeste.

Tirsdagens jordskælv er det kraftigste, der har ramt Puerto Rico de seneste to uger. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Vidner fortæller, at det varede i omkring 30 sekunder. Det blev efterfulgt af en række skælv - herunder et med en beregnet størrelse på 5,8.

En kvinde skriver på Twitter, at hun blev "revet ud af sin søvn", og at "alle er vågne og bange". Det skriver AFP.

Umiddelbart efter jordskælvet udsendte et advarselscenter for tsunamier en advarsel. Den blev dog senere afblæst.

Jordskælvet, der ramte mandag, ødelagde blandt andet et af Puerto Ricos populære turistmål. Det drejer sig om klippeformationen Punta Ventana, der havde et stort hul, man kunne kigge igennem.

Klippen er nu faldet sammen, så hullet helt er forsvundet.