Udland

NASA opdager potentielt beboelig planet på størrelse med Jorden

NASAs rumcenter har offentliggjort dette billede af planeten TOI 700 d. Handout / Ritzau Scanpix

Planeten blev tidligere afskrevet som beboelig, men en fejl, der blev opdaget af gymnasieelev, har ændret forskernes opfattelse.

De amerikanske rumforskere fra NASA har været på jagt efter nye planeter udenfor vores solsystem siden 2018. Nu har de opdaget den første af slagsen, som de mener, man vil kunne bo på.

Der er tale om en såkaldt exoplanet. Det er en planet, der kredser om en anden stjerne end Solen. Det oplyser rumfartagenturet til CNN.

Opdagelsen af planeten blev offentliggjort mandag til den årlige konference afholdt af American Astronomical Society. Den ligger 100 lysår væk fra Jorden, hvilket svarer til omkring 950 billioner kilometer.

- Uanset hvad vi finder ud af om denne planet, så er det stort, siger Gabrielle Engelmann-Suissa, der er researchassistent hos NASA.

Planeten er blevet tildelt navnet TOI 700 d, og den er en del af et mindre planetsystem, der kredser om en stjerne, som har samme funktion som Solens i vores solsystem. Den har dog kun 40 procent af Solens størrelse og halvdelen af dens temperatur.

NASAs rumcenter har offentliggjort dette billede af planeten TOI 700 d.

Flere astronomer har fulgt op på opdagelsen og bekræfter med glæde, at der er tale om en af de få potentielt beboelige planeter på størrelse med Jorden, der nogensinde er opdaget udenfor vores solsystem.

Det tager TOI 700 d 37 dage at kredse én gang rundt om sin stjerne. Stjernen giver planeten 86 procent af den energi, som Jorden får fra Solen. Modsat Jorden er den nye planet tidsligt låst, som betyder, at den ene side altid er i dagslys.

Gymnasieelev opdagede markant fejl

Oprindeligt troede forskerne, at stjernen, som opvarmer den nye planet, var langt varmere, end den egentlig er. Det fik astronomer til at fastslå, at de omkredsende planeter ikke var beboelige.

Men den amerikanske gymnasieelev Alton Spencer, der er en del af NASA's arbejdsgruppe bag opdagelsen, påpegede, at den oprindelige forskning var fejlbehæftet.

- Vi rettede til, efter at vi opdagede fejlen. I 11 måneder har vi undersøgt data, og vi har ikke oplevet nogen uregelmæssigheder fra stjernen. Det forbedrer chancerne for, at TOI 700 d er beboelig og gør det lettere at forstå planetens forhold, siger den studerende til CNN.

NASA har allerede fastlagt en kommende mission i 2021, der skal give dem yderligere indsigt i forholdene på planeten herunder dens atmosfære, som er altafgørende for eventuel beboelse.

- Når vi en dag har alle målingerne fra TOI 700 d, så vil vi kunne sammenligne dem og skabe en realistisk model af den, siger Gabrielle Engelmann-Suissa.