Udland

Løvefamilie fundet dræbt med alle snuder og poter skåret af: - Det er ubegribeligt grusomt

Otte løver fundet dræbt i Sydafrika. Se billeder nede i artiklen. Arkivfoto - / Scanpix Denmark

Otte sydafrikanske løver blev forgiftet og parteret. - Efterspørgslen på dyredele er eksploderet, siger dansk dyreværnsgruppe.

Den internationale efterspørgsel på løvetænder og løvekløer til traditionel medicin har kostet en hel løvefamilie i Sydafrika livet.

Gruppen på to hanner og seks hunner blev forgiftet, hvorefter de fik hakket snuder og poter af. Også to unger, der diede hos deres forgiftede mor, døde.

Løvefamilien blev slagtet på en gamefarm ved Rustenburg, og billederne af de maltrakterede løver er siden gået verden rundt.

Ejeren af farmen Predators Rock Bush Lodge, Gert Blom, opdagede drabene næste morgen, da han undrede sig over, at løverne ikke som sædvanligt brølede ved solopgang.

- De har hakket 32 poter af for at få kløerne, og otte snuder af for at få tænderne, efter at have dræbt løverne med forgiftede kyllinger, hvilket er en virkelig smertefuld død for dyrene. Det er ubegribeligt grusomt og absolut forfærdeligt at se disse pragtfulde rovdyr ligge der, dækket af fluer, men uden ansigter og poter, siger han til den britiske avis Daily Mirror.

Billeder på Twitter af de slagtede løver uden snuder og poter:

Asiatisk medicin

Nedslagtningen af løver og andre dyr for at skaffe materiale til fremstilling af traditionel medicin er en trussel mod mange dyrearter.

- Langt størstedelen bliver eksporteret fra Afrika til Asien. Det er ikke nyt, men problemet er eksploderet indenfor de seneste ti år, i takt med den store vækst i den kinesiske middelklasse. Det betyder, at mange flere har fået råd til at betale for disse ting, siger direktør i World Animal Protection Denmark, Gitte Buchhave.

Efterspørgslen på dyredele i Asien betyder, at der er enorme profitter på krybskytteri og videresalg af dyredele. Et helt skelet af en løve kan således købes i Sydafrika for under 10.000 kroner, men kan sælges i Asien for 50 gange så meget, skriver Daily Mirror.

- Den illegale handel med dyredele til medicinsk brug er en international milliardhandel. FN har vurderet, at det er den tredjestørste illegale handel på verdensplan, kun overgået af illegal våbenhandel og narkohandel, fortæller Gitte Buchhave fra World Animal Protection Denmark.

Tre hegn og forgiftede kyllinger

De skyldige bag angrebet på løveflokken er da også gået grundigt til værks. De er kravlet over to vildthegn, der hvert er 2,4 meter høje, og en ligeledes 2,4 meter høj murstensmur, hvorefter de smed forgiftede kyllinger ind i løvernes indhegning, der er omkranset af et elektrisk hegn.

- Da løverne var døde, brugte de så en boltsaks til at komme igennem det sidste hegn, og trak løverne ud af indhegningen og slagtede dem, fortæller Gert Blom fra Predators Rock Bush Lodge.

Politiets undersøgelser er ikke nået videre end til at fastslå, at der var fire gerningsmænd involveret i slagteriet:

- Der blev dræbt otte løver, og vi efterforsker sagen, men endnu er der ingen anholdelser, siger politiets talsmand Sabata Mokgwabone.

Trussel

Ifølge World Animal Protection Denmark er efterspørgslen på dyredele til traditionel, asiatisk medicin en trussel mod flere dyrearter.

For eksempel næsehorn og skældyret, der er udsat for en ødelæggende illegal jagt, fordi dyrets skæl tiltros en effekt på impotens og barnløshed.

Men også løvebestanden i Afrika kan mærke den voldsomme efterspørgsel.

- Den vilde løvebestand er faldet 43 procent fra 1993 til 2014. Det aktuelle tilfælde handler om løver i en dyrepark, men løver bliver også jaget i naturen for at skaffe tænder eller kløer, fortæller Gitte Buchhave.

Vi skal nå forbrugerne

Hun tror dog ikke det afgørende slag for at stoppe nedslagtningen skal stå i Afrika.

Det, der for alvor vil gøre en forskel, er at overbevise forbrugerne i Asien om at lægge deres forbrug af traditionel medicin om.

- Den største indsats skal gøres overfor forbrugerne, for det er dem, der driver efterspørgslen. Der er mange, der værner om den traditionelle, asiatiske medicin, og det er der ikke noget galt i. Men man skal vælge medicin, lavet på urter i stedet for dyredele. Det skal både forbrugerne og de læger, der udskriver denne medicin, overbevises om, siger hun.