Udland

Lækket brev fra USA's militær skaber dyb forvirring - her er, hvad vi ved

USA's forsvarsminister, Mark Esper, afviser, at USA har planer om at trække sig ud af Irak på trods af lækket brev.

Der er opstået forvirring om USA’s fremtidige militære tilstedeværelse i Irak efter et brev er blevet lækket til flere medier.

Brevet er sendt fra en amerikansk topgeneral til det irakiske militær. Her bliver det antydet, at USA vil trække soldater ud af landet.

Men USA's forsvarsminister, Mark Esper, afviser overfor nyhedsbureauet Reuters, at USA har planer om at trække sig ud af Irak.

Det lækkede brev kommer på et tidspunkt, hvor forholdet mellem USA og Iran er historisk dårligt.

USA dræbte fredag den iranske militærleder Qassem Soleimani i et droneangreb i Bagdad, og Iran har truet med at hævne sig.

Her er, hvad vi ved om det lækkede brev.

Hvad står der i brevet?

Brevet ser ud til at være sendt af brigadechef William H. Seely, der er chef for de amerikanske styrker i Irak. Modtageren er Abdul Amir, vicestabschef med ansvar for at koordinere den internationale indsats i Irak.

Det lækkede brev har skabt en del forvirring.

I brevet, der er dateret mandag 6. januar, hedder det, at "koalitionens styrker anmodes om at gøre visse foranstaltninger for at sikre, at bevægelsen ud af Irak sker på en sikker og effektiv måde".

Koalitionen siger, at styrkerne vil blive flyttet til nye steder i de kommende dage og uger.

Det fremgår ikke klart, hvor styrkerne vil blive flyttet hen. Det fremgår heller ikke, om ordren udelukkende gælder amerikanske styrker eller hele koalitionen, som består af styrker fra 76 lande, herunder Danmark.

I brevet hedder det, at der vil ske en forøget helikoptertrafik i og omkring Bagdads Internationale Zone.

Hvordan er brevet blevet forklaret?

USA's forsvarsminister, Mark Esper, siger til nyhedsbureauet Reuters, at USA ikke har planer om at trække sig ud af Irak.

- Jeg ved ikke, hvad det brev er. Vi prøver at finde ud af, hvor det er kommet fra, og hvad det er.

- Men der er ikke taget nogen beslutning om at forlade Irak. Punktum, siger Mark Esper.

Ifølge Mark Milley, stabschef for USA's væbnede styrker, er brevet ægte. Men han siger, at det var en fejl, at det blev sendt.

- Det var en fejl, en ærlig fejl, en kladde til et usigneret brev, siger han til journalister ifølge AFP og Reuters.

Ifølge Reuters forklarer han, at det ved en fejl er endt hos medierne.

- Den (kladden, red.) blev sendt til nogle afgørende irakiske militærfolk for at få koordineret flybevægelser og så videre. Så passerede den fra en fyrs hænder til en anden fyrs hænder og så til jeres hænder. Nu er det et værre postyr, siger Milley henvendt til journalisterne.

Hvad sker der så nu?

Stabschef Mark Milley sagde mandag til flere medier, at ”episoden var ved at blive løst” med irakerne.

BBC’s forsvarskorrespondent Jonathan Beale skriver på Twitter, at en kilde i koalitionen har fortalt ham, at brevet havde til formål at informere irakerne om, at USA ville flytte soldater ud af den såkaldte Grønne Zone (en sikker militærzone i Bagdad, red.) for at skabe tryghed andre steder i det uroplagede land.

Det bakkes op af Journalisten Deborah Haynes fra Sky News. Hun skriver i et tweet, at kilder i koalitionen fortæller, at "vi flytter folk fra Bagdad - vi forlader ikke Irak".

Milley forklarede selv mandag, at det lækkede brev indikerede, at USA ville trække sine tropper ud af landet, men at "det ikke er det, der sker. Ingen er på vej ud". Brevet handler ifølge Milley om, at USA vil rykke rundt på tropper i landet.

Hvad laver USA - og Danmark - i Irak?

Omkring 5200 amerikanske soldater er i Irak, hvor de støtter lokale styrker i arbejdet med at hindre Islamisk Stats tilbagekomst i landet.

De amerikanske soldater udgør størstedelen af koalitionen, som blev inviteret til landet af den irakiske regering i 2014. Koalitionen blev inviteret for at hjælpe med at bekæmpe jihadister.

Omkring 130 danske soldater er en del af koalitionen. Danmark bidrager desuden med cirka ti soldater - stabsofficerer - til Natos "Mission Iraq" i Bagdad.