Udland

Ikea har indgået historisk stort forlig, efter dreng blev dræbt af væltet kommode

Mere end 306 millioner kroner får et forældrepar, som mistede deres søn, efter en kommode væltede ned over ham.  Wolfgang Rattay / Ritzau Scanpix

Mindst syv børns død kædes sammen med væltede Ikea-kommoder, som er tilbagekaldt.

Ikea har indgået et historisk stort forlig med et amerikansk par.

Mere end 307 millioner kroner skylder verdens største møbelkæde nu Joleen og Craig Dudek, fordi en kommode fra den hjemkaldte Malm-serie væltede ned over deres toårige søn, Jozef, som døde af sine kvæstelser.

Bøden er ifølge familiens advokater den største, der er givet i USA’s historie efter et barns retsstridige død, skriver USA Today.

Ikea har bekræftet, at der er indgået forlig, og i en pressemeddelelse skriver man:

- Selv om intet forlig kan ændre de tragiske omstændigheder, der har ført os her til, er vi glade for, at denne sag har nået en afslutning.

29 millioner møbler tilbagekaldt

Det var i maj 2017, at Jozef Dudek efter en lur var alene på sit værelse og kravlede op på kommoden. Det fik den til at vælte, og den landede ovenpå ham.

Året inden var 29 millioner møbler fra Malm-serien blevet tilbagekaldt, fordi mindst syv børns død blev kædet sammen kommoderne.

Det møbel, som væltede ned over den toårige Jozef Dudek, var også blevet kaldt tilbage, men familien havde ifølge dens advokater ikke modtaget den besked.

- Når en producent først har indrømmet, at et produkt er farligt og defekt og ikke bør være på børns værelser, burde man gøre alt, hvad man kan for at informere forbrugere og købere om, at produktet er fejlbehæftet, siger Dan Mann, der er en af familiens advokater, til USA Today.

6,6 millioner kroner ud af det mere end 307 millioner kroner store forlig skal ifølge Joleen og Craig Dudek doneres til tre forbrugerorganisationer, der har fokus på møbler og sikkerhed.

Millioner af mails er sendt ud

Ikea har tidligere forsvaret sig med, at der både er blevet ført en kampagne om tilbagekaldelsen, man har sendt millioner af mails til kunder, og i varehusene er der blevet annonceret.

Familien og dens advokater mener, at Ikea længe har været klar over, at kommoderne ”udgør en unødvendig tip over-fare og er farlige og usikre”, men at man har fortsat med at sælge dem.

Omvendt har Tracey Kelly, der er kommunikationschef i Ikea USA, forklaret, at man har destrueret 420.000 returnerede kommoder og leveret mere end en million sikkerhedskit til de kunder, der i stedet vil sætte møblet fast til væggen.

Ikea har tidligere indgået forlig med tre andre forældrepar, som har mistet børn i forbindelse med væltede Malm-kommoder. Dengang var den samlede erstatning på 358 millioner kroner.

Her ses den amerikanske kommission for forbrugersikkerhed, CPSC, demonstrere, hvordan en 13 kilo Malm-kommode kan vælte ned over et barn. Billedet er fra juni 2016, hvor seks børn havde mistet livet i kommode-ulykker.