Udland

Australien vil skyde 10.000 kameler

Det sydlige Australien har en stor bestand af meget tørstige kameler, der nu er en plage og skal udtyndes. Ho / Scanpix Denmark

De store dyr er så hungrende efter vand, at de vil gå efter fugten fra et klimaanlæg, siger en ekspert.

Mange kameler kan være et problem. Mange meget tørstige kameler kan være et stort problem.

Det er konklusionen fra Australien, hvor bestanden af vilde kameler skal reduceres med 10.000 individer, ifølge 7news.com og ABC.

Årsagen er, at de store dyr er på træk efter vand, og derfor ofte er en plage ved vandtanke og reservoirer, hvor der opsamles drikkevand.

- Lige nu er der en god mulighed for at tynde ud i bestanden, fordi de kommer i flok. Normalt går de mere for sig selv ude i det øde landskab i mindre bestande, siger Richard King, der er land manager hos South Australian Department for Environment and Water.

Både tørstige og sultne

De mange kameler er ikke bare tørstige, de er også sultne og ødelægger vegetation, hvor de kommer frem. Også på steder, hvor de ikke har noget at gøre i betænkelig nærhed af beboede områder.

- Der er eksempler på, at kamelerne har forgiftet vandreservoirer eller ødelagt naturområder, siger en talsmand.

Det er statens departement for miljø og vand, der stiller jægere til rådighed. Planen er at skyde dyrene fra to helikoptere. Aflivningen er sat til at begynde onsdag 8. januar, og den formodes at vare omkring seks dage.

Det er ikke første gang, australierne vil reducere i antallet af vilde kameler. For ti år siden var de ude i en lignende øvelse for at få mere balance i den biologiske orden.

Kamelerne lever i store og ofte aggressive flokke, ødelægger vandhuller og skrøbelige økosystemer og gør skader på Australiens oprindelige fauna.

Aboriginerne, de oprindelige folk i Australien, er i flere områder bange for at blive angrebet og trampet ned af de vilde kameler, der anslås at ødelægge værdier for omkring 60 millioner kroner om året.

En million dyr

Bestanden er på omkring en million dyr, der lever i den australske outback.

- De er så tørstige, at de kan lugte vand fra et klimaanlæg og finde på at angribe det, som en ekspert siger til det australske medie, ABC.

Efterhånden som kamelerne bliver skudt, skal de brændes. Kameler lever ikke i de områder, som er mest berørt af voldsomme naturbrande.

Kamelerne er ikke kommet naturligt til Australien, men er blevet sluppet fri efter at være blevet brugt som arbejdsdyr når der skulle fragtes gods til fjerntliggende egne down under.