Udland

Ukendt sygdom udløser frygt i Asien - kommer smitten fra dyr?

Myndighederne kender ikke sygdommen, der er dukket op på et fiskemarked i Wuhan. Men det er ikke SARS, der er dukket op igen, beroliger lægerne.

Lægerne ved endnu ikke, hvad det er for en smitte, der indtil nu har sendt 59 patienter i den kinesiske millionby Wuhan på hospitalet med alvorlig lungebetændelse.

Men sundhedsmyndighederne i Wuhan kom søndag med den opmuntrende nyhed, at man nu er sikre på, at det ikke er den frygtede SARS-virus, der er dukket op igen. Alligevel tager myndighederne i Kina og i nabolandene situationen meget alvorligt og er begyndt at overvåge rejsende, der kommer hjem efter at have besøgt Wuhan.

De første tilfælde af ’Wuhan lungebetændelse’ dukkede op i december.

De seneste tal siger, at syv af de 59 indlagte patienter er i kritisk tilstand, men endnu har sygdommen ikke krævet menneskeliv, skriver nyhedsmagasinet Time.

163 andre personer, der har været i kontakt med en af de 59 smittede, bliver holdt under observation.

Dyr kan være smittekilden

Flere af de første smittede er ansatte fra byens store fiskemarked, hvor man – ud over fisk – sælger levende dyr som fugle, kaniner og slanger. Fiskemarkedet blev lukket af myndighederne nytårsaftensdag, og bliver først åbnet igen, når det er grundigt desinficeret.

De syge fra fiskemarkedet har skabt en teori om, at sygdommen bliver overført fra et dyr til mennesker på samme måde som SARS.

Ifølge Center for Biosikring og Bioberedskab findes SARS oprindelig hos flagermus, og kan overføres til mennesker via dyr som eksempelvis vaskebjørne og mus.

Hvilket dyr, der i givet fald er smittebærer for den nye type lungebetændelse, har man stadig ingen mistanke om.

Menneske til menneske

Myndighederne er imidlertid opmuntrede over, at der ikke er fundet eksempler på, at sygdommen kan smitte direkte fra menneske til menneske.

- Hvis den kun kan smitte fra dyr til mennesker, så er risikoen for smitte til mennesker lav, når nu fiskemarkedet er lukket og bliver grundigt desinficeret, siger professor Leo Poon, der er SARS-ekspert på universitetet i Hongkong til CNN.

Hvis sygdommen kan smitte fra menneske til menneske, så er den til gengæld brudt ud på det værst tænkelige tidspunkt kort før det kinesiske nytår. Her rejser millioner af kinesere på kryds og tværs af landet for at fejre nytåret hjemme hos familien, så smitten i givet fald kunne blive spredt til alle hjørner af landet.

WHO følger sagen

Verdenssundhedsorganisationen WHO følger sygdomsudbruddet tæt, men siger, at man endnu har for lidt information til at kunne vurdere, hvor alvorligt udbruddet er.

I flere af Kinas nabolande har man skærpet kontrollen med rejsende fra Wuhan-området. I lufthavnene i Hongkong og Singapore får rejsende fra Wuhan automatisk taget deres temperatur ved ankomsten for at se, om de skulle have feber.

Singapore frygtede tidligere, at man havde fundet det første tilfælde af ’Wuhan lungebetændelsen’ hos en treårig kinesisk pige, men det viste sig senere at være falsk alarm, skriver den lokale avis Straight Times.