Udland

Iran truer med brutal hævn – se her hvad de har at skyde med

Iran har specialiseret sig i at ramme USA, hvor amerikanerne er svagest, siger militærekspert. Få et overblik over Irans militære styrke her.

Iran har varslet en "brutal hævn" efter USA’s drab på topgeneralen Qassem Soleimani.

Soleimani, der var en af Irans mest magtfulde mænd, blev fredag dræbt i et amerikansk droneangreb i den irakiske hovedstad, Bagdad.

Spørgsmålet er nu, hvor og hvordan Iran vil hævne sig.

Ifølge Peter Viggo Jakobsen, lektor ved Forsvarsakademiet, ved Iran godt, at USA er militært overlegne.

– Derfor har de også specialiseret sig i at ramme amerikanerne, hvor de er svagest. Blandt andet ved at lægge miner ud i Hormuzstrædet og bruge små hurtige angrebsfartøjer, der kan ramme større amerikanske mål, siger Peter Viggo Jakobsen til TV 2.

Med en stående hær på mange hundredetusinder soldater har Iran dog flere muligheder. Her kan du få et overblik over Irans militære kapacitet og få en fornemmelse af magtforholdet mellem ærkefjenderne.

Iransk militær

Soldater

Iranske marinesoldater under en øvelse.

Irans militær tæller omkring 525.000 personer i en række forskellige roller. Det fremgår af en rapport fra Federation of American Scientists til Kongressen i Washington.

Heraf anslås det, at cirka 350.000 er regulære landsoldater i den iranske hær.

Yderligere 150.000 soldater menes at være tilknyttet Irans Revolutionsgarde.

Derudover anslås det, at omkring 20.000 soldater opererer i Irans Revolutionsgardes flåde. Den iranske flåde opererer blandt andet i Hormuzstrædet i Den persiske Golf, hvor den i løbet af 2019 kaprede flere tankskibe.

Irans Revolutionsgarde kontrollerer også den berygtede Basij-milits – en frivillig, religiøs enhed, der blandt andet har til opgave at slå ned på iranere, der ikke følger landets skik og religion. Denne milits kan ifølge BBC potentielt mobilisere flere hundrede tusinde personer.

Selvom Irans Revolutionsgarde tæller færre soldater end hæren, anses den for at være den mest magtfulde i landet. Garden er en særlig gren i det iranske militær, der står under ayatollahens ledelse.

Den dræbte topgeneral Qassem Soleimani var leder af Quds-styrkerne i Irans Revolutionsgarde.

Quds-styrken er en specialstyrke, der særligt opererer sammen med militser og andre ikke-statslige aktører i andre lande. Cirka 5000 personer anslås at være tilknyttet Quds-styrkerne.

Kampvogne

Iranske soldater i T55-kampvogne.

Irans militær menes at råde over mindst 1650 kampvogne. Heraf er 480 russisk-byggede T-72 kampvogne.

Iran overvejer ifølge rapporten fra Federation of American Scientists at købe nye russiske kampvogne af typen T-90.

USA har til sammenligning godt 2800 kampvogne.

Flådefartøjer

En af de Kilo-ubåde som Iran har købt af Rusland.

Irans flåde tæller mindst 100 fartøjer – heraf blandt andet fire korvetter og flere såkaldte Kilo-ubåde, der er bygget i Rusland. Landet menes også at råde over omkring 15 mini-ubåde af nordkoreansk oprindelse.

Irans flåde menes over årene at have opbygget et stort lager af søminer.

USA er også her klart overlegne med blandt andet 93 crusiere og destroyere, 10 hangarskibe og hele 68 ubåde.

Kampfly

Iranske Mig-29-kampfly i luften over Teheran.

Irans samlede luftstyrke anslås at være på omkring 330 enheder – heraf 25 russisk-producerede MIG-29-kampfly og 30 Sukhoj Su-24 jagerbombere.

Landet råder også over en række ældre, umoderne F-4, F-5 og F-14-kampfly, som Iran købte af USA i 1970’erne.

USA’s luftvåben er omkring ti gange større end Irans – USA har omkring 3500 kampfly til rådighed

Missiler

S-300-missiler vises frem under en militærparade i Teheran.

Irans militære stolthed er dets avancerede missilsystem. Det skyldes primært, at landet halter efter rivaler som Saudi-Arabien og Israel, når det kommer til moderne kampfly.

Ifølge BBC, der citerer en rapport fra det amerikanske udenrigsministerium, råder landet over Mellemøstens største og mest avancerede missilsystem bestående hovedsageligt af kortdistance- og mellemdistance-missiler.

Rapporten beskriver desuden, at Iran tester moderne rumteknologi, der gør det muligt at udvikle missiler, der kan ramme mål længere væk.

Irans missilsystem tæller blandt andet amerikansk producerede I-Hawks-missiler, Gremlin SA-14 og Grail SA-7. Iran menes også at råde over Stinger-missiler, som formentlig er anskaffet i Afghanistan.

Iran købte i 2007 30 TOR M1-missilsystemer af Rusland til en pris af godt og vel en milliard dollar. Iran har også investeret i fem enheder af det avancerede, russiske S-300-missilsystem.

Droner

En IRN-170-drone vises frem under en militærparade i Teheran.

Irans hær råder også over en række droner til militært brug – blandt andet modellerne Ababid, Shahed, Mohajer, Toufan og IRN-170. Flere af disse modeller er i stand til at bære missiler og raketter.

Trusler skal tages alvorligt

USA's overegne militære magt har ifølge Peter Viggo Jakobsen tvunget Iran til at føre en "asymmetrisk" krig mod USA, hvor de blandt andet bruger militser i andre lande til at angribe mål i for eksempel Israel og Saudi-Arabien:

– Det er svært for USA at komme med et modsvar, når iransk kontrollerede militser i eksempelvis Yemen og Syrien sender missiler ind over USA's allierede i Mellemøsten. Iran med Qassem Soleimani i spidsen har været dygtige til at få andre til at udføre deres beskidte arbejde, så med amerikanske øjne var det rigtig set, at slå Soleimani ihjel.

Iranernes trusler om hævn skal tages yderst alvorligt. Det siger TV 2s korrespondent i Mellemøsten Benjamin Kürstein:

– Her til morgen har Qassem Soleimanis efterfølger endnu engang sagt, at man vil gengælde drabet. Også Soleimanis datter har været på nationalt tv og sige, at hendes fars død vil blive hævnet – at familierne til de amerikanske soldater i regionen skal forberede sig på, at deres kære skal dø.