Udland

Millionerne vælter ind til frivillige brandmænd

Frivillige brandfolk forsøger at få flammerne i Australien under kontrol. Stringer / Ritzau Scanpix

Nicole Kidman, Hugh Jackman og Pink har blandt andet doneret enorme beløb til det brandhærgede kontinent.

Store dele af Australien står i flammer, og frivillige brandmænd forsøger at få bugt med ilden, der indtil videre har kostet mindst 24 mennesker livet.

Mere end 1300 huse er blevet ødelagt af flammerne, og det vurderes, at næsten en halv milliard dyr er omkommet i flammerne.

De voldsomme brande får nu millioner af kroner fra både kendte og ukendte til at trille ind til de frivillige brandmænds arbejde.

Et par af de mere celebre donorer er skuespillerinden Nicole Kidman og hendes mand Keith Urban.

- Vores families støtte, tanker og bønner er med alle, der er påvirket af brandene over hele Australien. Vi donerer 500.000 dollars (3,3 millioner kroner, red.) til de landsdækkende brandmænd, der gør og giver så meget lige nu, skrev den australske skuespillerinde lørdag et opslag på sin Instagramprofil.

Nicole Kidman og hendes mand, countrymusikeren Keith Urban.

Millioner fra komikers indsamling

I løbet af få dage har den australske komiker Celeste Barber gennem en indsamling på Facebook indhentet over 27 millioner australske dollar, svarende til mere end 125 millioner danske kroner.

Celeste Barber, der har 6,4 millioner følgere på Instagram, har brugt sin store følgerskare til at få rettet fokus på brandene og blandt andet fortalt i sine stories, hvordan hendes svigerfar blev evakueret.

Indsamlingsopslaget på Facebook

- Vær sød at hjælpe så godt, du kan. Det her er skræmmende. Vi har brug for din hjælp, lød det i komikerens opslag fredag.

De indsamlede penge går til den frivillige beredskabstjeneste The NSW Rural Fire Services & Brigades Donations Fond, der slukker brande i New South Wales, som er hårdest ramt.

Opslaget har fået både kendte og ukendte til at donere penge til brandmændenes kamp mod flammerne.

Pengepræmier og kondolencer

Nummer et på kvindernes verdensrangliste i tennis, australske Ashleigh Barty, har lovet at donere sine præmiepenge fra den kommende Brisbane International-turnering, hvor vinderen får, hvad der svarer til 1,6 millioner danske kroner.

Også sangerinden Pink har været berørt af brandene og opfordrede folk til at give et bidrag.

- Jeg er helt knust over at se, hvad der sker i Australien lige nu med de forfærdelige skovbrande, skrev Pink på Twitter, i et opslag, hvor hun forklarede, at hun donerede 500.000 dollars (3,3 millioner danske kroner, red.) til de lokale brandmænd.

- Mit hjerte er med mine venner og familie i OZ (Oceanien, red.), slutter hun tweetet med.

Mange andre kendte har opfordret deres fans til at hjælpe i kampen mod ilden. Blandt andre har Hugh Jackman, Ellen DeGeneres og Selena Gomez delt budskabet de seneste dage.

Koldere vejr på vej

Også herhjemme har de voldsomme skovbrande fået reaktioner. Søndag udtrykte den danske kronprinsesse Mary, der har australsk baggrund, sin respekt og beundring for de australske brandmænds arbejde.

Lørdag besluttede den australske regering at mobilisere 3000 personer fra militærets reservestyrker til at assistere brandfolkene.

Weekenden har budt på nogle af de værste dage i forbindelse med de naturbrande, der i månedsvis har hærget i Australien.

Efter en lørdag med temperaturer over 40 grader og en brand, der var større end Manhattan i New York, er vejret dog skiftet, og risikoen for nye brande er derfor markant mindre.