Udland

Militær-reserve kaldt ind til at bekæmpe skovbrande - to personer døde på australsk turistø

3000 personer fra den militære reserve er indkaldt for at bistå brandfolk i Australien, hvor forholdene lørdag er ekstreme.

En voldsom brand på den yndede turistø Kangaroo Island har kostet to mennesker livet.

Det bekræfter de australske myndigheder, der lørdag kæmper for at holde et naturreservat på øen fri af flammernes hærgen.

Ifølge politiet omkom de to personer, da de blev fanget i flammerne i et køretøj nær byen Parndana, skriver nyhedsbureauet AFP.

- For øjeblikket er vores fokus på at informere de pårørende. Vores medfølelse går til familierne til de personer, der er berørt af brandene, siger Steven Marshall ifølge Guardian.

Imens begræder premierminister i South Australia Steven Marshall også de store omkostninger, brandene får for dyrelivet på Kangaroo Island, hvor store områder er lagt øde i en askehob.

På Kangaroo Island holder blandt andet koalaer, kænguruer og myrepindsvin til.

- Det er klart, at skaderne endnu ikke er opgjort, men det, som vi på nuværende tidspunkt ved, er, at mere end 100.000 hektar er blevet ramt af flammerne i betydelig grad, siger Marshall ifølge The Guardian.

Flammerne flytter nordpå

Den varmfront, der hastigt forvandlede forholdene på øen fra slemt til værre, er lørdag flyttet nordpå til andre dele af Australien.

Vejrliget har gjort flammerne mindre utilregnelige på Kangaroo Island, mens resten af Australien ventes at stå over for en særdeles hård dag.

Australien indkalder derfor op til 3000 personer fra den militære reservestyrke, som skal hjælpe med at bekæmpe de mange naturbrande, som raserer delstaterne New South Wales og Victoria.

Det oplyser Australiens forsvarsminister, Linda Reynolds, lørdag eftermiddag lokal tid ifølge avisen The Sydney Morning Herald.

Antallet af udkommanderede reservister svarer stort set til det antal brandfolk, der kæmper med brandene i New South Wales regionen.

- Det er faktisk første gang i mands minde, at reserver er blevet indkaldt på denne måde, og, tror jeg, første gang i vores nations historie, siger forsvarsministeren.

Lørdag er de vejrmæssige forhold ekstra udfordrende for slukningsarbejdet.

Med over 40 graders varme og kraftig vind er mange af brandene i både New South Wales og Victoria ude af kontrol.

Varmen lørdag gør arbejdet sværere

Myndighederne havde på forhånd advaret om, at forholdene lørdag for de tusindvis af brandfolk kunne blive endnu vanskeligere end nytårsaftensdag tirsdag, da temperaturerne også nåede over 40 grader.

Det fik flere brande til at sprede sig så hastigt, at tusindvis af turister og lokale beboere søgte tilflugt på strande for at komme på afstand af flammerne.

- Det bliver en lang og vanskelig dag for alle, sagde brandkommissær Shane Fitzsimmons, der er chef for New South Wales' Rural Fire Service, tidligt lørdag lokal tid ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- Vi kender de brande, som vi i forvejen har. Men det vi i dag også skal være opmærksomme på, er muligheden for nye brande, som kan blive udløst under disse varme, tørre og blæsende forhold, tilføjer han.

Alene i New South Wales er der lørdag over 100 aktive brande. Over halvdelen er ude af kontrol, fordi det ikke er lykkedes at inddæmme dem, oplyser brandchefen.

Titusinder har forladt risikoområder

I Victoria raser brandene også med uformindsket kraft.

- Vi har fortsat de her dynamiske og farlige forhold, den lave luftfugtighed og de kraftige vinde, og det forværres af, at delstaten er knasende tør, siger Andrew Crisp, der er leder af katastrofeberedskabet i Victoria.

Titusindvis af personer i nærheden af brande, som der ikke er kontrol over, har fulgt opfordringer fra myndigheder om at forlade områderne.

Det officielle dødstal for de mange naturbrande i Australien er dermed oppe på 23 personer, mens 21 er meldt savnede, skriver Reuters.